Ekološke organizacije pozivaju na nastavak protesta protiv Rio Tinta početkom januara

Pokret Ekološki ustanak i Otvorena građanska platforma „Akcija“, kao i Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS), pozvale su na okupljanja nakon izjava državnih zvaničnika da Srbija neće sprečiti realizaciju projekta Jadar.

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) je objavio da će 3. januara organizovati tročasovnu blokadu puteva. Iz Ekološkog ustanka i Akcije poručuju da će podržati ovaj protest, ali i organizovati naredne demonstracije ukoliko Vučić do Božića ne ispuni njihov zahtev i predoči dokaze da neće biti rudnika litijuma u zapadnoj Srbiji. Pokret Ne davimo Beograd će podržati najavljene proteste.

Povod za proteste su izjave predsednika i premijerke države u kojima se podržava realizacija projekta „Jadar“, uprkos ranije datim obećanjima da do njega neće doći.

Predsednik Aleksandar Vučić je u ponedeljak, 27. decembra, prilikom posete Kliničko-bolničkom centru u Novom Pazaru izjavio da „taj projekat stoji i nigde se pomerati neće“, kako objavljuje Radio Slobodna Evropa. Premijerka Ana Brnabić je u utorak, 28. decembra, naglasila da Srbija nije potpisivala posebne dokumente prema kojima bi imala obaveze prema Rio Tintu, ali da ih ima prema Zakonu o rudarstvu i energetici, preneo je Danas. Ona je podsetila na to da su prve dozvole za istraživanja britansko-australijskom rudarskom gigantu izdate još 2004. godine i iznela procenu da bi Rio Tinto mogao da tuži državu i zahteva odštetu jer je u međuvremenu u sporni projekat uložio oko 400 miliona američkih dolara.

„Kada date investitoru pravo da istražuje, ukoliko investira svoj novac i ne nađe ništa, može da izađe iz tog projekta i nikom ništa ne duguje. Ukoliko nešto nađe i ispuni dalje sve uslove u skladu sa zakonima, onda vi po zakonu ne možete da kažete ne“, izjavila je Brnabić.

Po njenim rečima, osnov za stopiranje projekta mogla bi biti studija o proceni uticaja na životnu sredinu, koja još nije izrađena. Ukoliko se u proceni ipak ne bi zaključilo da bi rudnik litijuma ugrozio životnu sredinu, građani bi svoje protivljenje projektu mogli da ispolje na referendumu.

Da Rio Tinto nema potpisan ugovor sa Srbijom potvrđuje i direktorka „Rio Sava Exploration“, domaće ćerke-firme kompanije Rio Tinto, Vesna Prodanović.

Ekološki ustanak je ponovio zahtev da se njihovom pravnom timu i javnosti na uvid u originalnoj formi dostave svi dokumenti između države i kompanije Rio Tinto.

„Zahtevamo od vrha vlasti da se momentalno prestane sa lažima i zamajavanjem građana. Neotuđivo je i nesporno pravo svih nas, građana Srbije, da znamo ko se i šta, na nivou države, državnih institucija i državnih preduzeća, dogovorio sa ovom kompanijom, ili sa bilo kojom kompanijom, u naše ime“, navodi se u saopštenju Ekološkog ustanka.

Građane je uznemirilo i to što Rio Tinto nastavlja da kupuje zemljište u zapadnoj Srbiji potrebno za izgradnju rudnika, uprkos izjavama Prodanović da će projekat biti privremeno zaustavljen i uprkos tome što je skupština grada Loznice krajem decembra povukla Prostorni plan grada u koji je projekat bio upisan.

Podsetimo, predstavnici ekoloških i građanskih udruženja su tada upozoravali na to da povlačenje prostornog plana ne povlači i povlačenje Prostornog plana područja posebne namene za projekat „Jadar“, akta koji se konkretnije bavi mogućom izgradnjom rudnika.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka najavio je da će se protesti nastaviti dok se potpuno ne onemogući projekat Jadar.

I.K.

Prethodni članak

Doživljaji iskusnog pacijenta

Goranu Đorđeviću Nagrada za životno delo ULUS-a u 2021. godini

Sledeći članak