Ekološki ustanak zahteva da se kineske kompanije spreče da zagađuju životnu sredinu u Srbiji

Ispred ambasade Kine u Beogradu u nedelju je organizovan protest, a Ekološki ustanak se u subotu obratio predsedniku Kine otvorenim pismom

Građani iz Slatine, Bora, Oštrelja, Krivelja i Zaječara su uz podršku koalicije Moramo u nedelju, 27. marta, održali protest ispred ambasade NR Kine u Beogradu, zahtevajući da se obelodane svi ugovori koje je Srbija potpisala sa kompanijom Zi Đin i drugim kineskim partnerima. Meštani su optužili Zi Đin za nepoštovanje propisa o zaštiti životne sredine i otimanje zemlje, te na odgovornost pozvali republičko rukovodstvo.

Ekološki ustanak je prethodno otvorenim pismom ukazao na štetu po životnu sredinu koju izazivaju kineske kompanije u Srbiji i na Si Đinpinga apelovao da tome stane na kraj. U pismu se kineske kompanije optužuju za saučesništvo u „stravičnom trovanju“ koje ostavlja „nesagledive i nepovratne posledice“ po zdravlje građana Srbije i prirodu.

Apostrofirani su primeri kompanije Feitiansuje koja posluje u Perlezu, zrenjaninskog Linglonga, smederevske Železare i RTB Bor. Sav otpad koji Feitiansuje proizvede spaljujući otrovnu plastiku završi u kanalu koji je služio za navodnjavanje plodne zemlje u Perlezu, fabrika guma u Zrenjaninu će takođe ugroziti poljoprivredu, a zagađenje u Boru se povećalo iznad standarda Evropske unije za oko 120 dana godišnje od kada su RTB Bor preuzeli kineski investitori, podsećaju iz Ekološkog ustanka.

U pismu se skreće pažnja i na nehumane uslove rada u kineskim fabrikama, te ocenjuje da je uzrok za ugrožavanje radnih prava i okoline isti: davanje primata profitnim u odnosu na interese živih ljudi i životne sredine. Članovi Ekološkog ustanka su zato kritikovali to što aktuelni režim Srbiju predstavlja kao zemlju jeftine radne snage primorane na nehumane uslove rada, a zdravlja građana i budućnost dece uračunava u konkurentnost i dodtani profit kompanija sa prljavom tehnologijom.

Iz Ekološkog ustanka naglašavaju da njihovo pismo nije usmereno protiv Kine niti kineskog naroda, jer ni otrovi i bolesti ne prave razlike među narodima.

„Kineske kompanije su dobrodošle u Srbiju, ali pod uslovima koji odgovaraju civilizovanom poslovnom i međudržavnom partnerstvu koje podrazumeva poštovanje zakona, radnog prava i standarda zaštite životne sredine“, zaključuje se u obraćanju.

I.K.

Prethodni članak

„Cirkus zvani most bez dozvole“: performans protiv kriminalne izgradnje mosta u Novom Sadu

Učešće građana u urbanističkom planiranju ispod zakonskog minimuma, upozoravaju stručnjaci

Sledeći članak