Fridom haus: Istorijski pad ocene demokratije u Srbiji

Srbija je u izveštaju „Nacije u tranziciji 2023“ doživela najveći pad od svih država koje ocenjuje Fridom haus.

Protest Srbija protiv nasilja

„Dva uzastopna masovna ubistva u maju su izazvala proteste koji su trajali tokom leta, na šta je srpska vlada odgovorila nameštenim vanrednim izborima u decembru“, piše u izveštaju „Nacije u tranziciji 2023“ Fridom hausa, a prenosi Glas Amerike.

Po navodima istog izvora, Srbija je zabeležila najveći pad rezultata u izveštaju Fridom hausa “Nacije u tranziciji 2023” koji pokriva 29 evropskih i azijskih država.

„To je najveći pad ove godine u celom regionu koji pokrivamo, koji obuhvata 29 zemalja, od centralne Evrope pa sve do centralne Azije. S obzirom na to koliko je ova godina bila istorijski važna u našem izveštaju, veoma je primetno da je Srbija i dalje imala ovaj strmoglavi pad“, izjavila je za Glas Amerike Aleksandra Karpi, ekspertkinja Fridom hausa za Balkan.

Sudske odluke politizovane, izbori neregularni

Karpi je nabrojala nekoliko elemenata koji su bili presudni za pad ocene stanja delomkratije u Srbiji u izveštaju Fridom hausa. Po njenim rečima, reforma pravosuđa je zamrznuta. Konkretnije, višegodišnji je trend da „sudske odluke ostaju uglavnom politizovane i više su stvar javne rasprave nego pravog sudskog procesa“, izjavila je Karpi.

Stručnjakinja se osvrnula na vanredne izbore, komentarišući da je njihov integritet pogođen optužbama za prevaru koje su kasnije ocenjene kao verodostojne. Karpi apostrofira i pogoršanje medijskog ambijenta:

„Sada vidimo medijski sistem kojim skoro u potpunosti dominira vladajuća stranka, a posebno predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kada to spojite sa lokalnim vlastima koje masovno podnesu ostavke, da bi se otvorio put do tih izbora, bila je to veoma teška godina za srpsku demokratiju. I kao što sam rekla, izbori u decembru su zaista bili kulminacija ili zaista savršena oznaka za ono što je tamo bila teška godina za demokratiju“, kaže Karpi a prenosi Glas Amerike.

U izveštaju se navodi da je funkcionisanje demokratskih institucija u Srbiji i dalje osporavano, u čemu se prepoznaje kontinuitet sa prethodnim periodom. „Većina je ugušila skupštinsku debatu zakazivanjem sednica samo 24 sata unapred, predsednik parlamenta, poslanik SNS, zloupotrebio je položaj i nije delovao kao neutralni arbitar“, navodi Fridom haus a prenosi VoA.

„Izbore su obeležile ogromne neregularnosti, posebno u Beogradu, prema domaćim i međunarodnim posmatračima, piše u izveštaju za 2023. Među najznačajnijim problemima navode se slučajevi kupovine glasova, korišćenje paralelnih biračkih spiskova za praćenje birača, zastrašivanje birača i posmatrača, zloupotreba javnih resursa, kao i uslovi koji favorizuju vladu koju predvodi SNS. Fridom haus ističe da je na dan izbora otkriveno da su birači iz Republike Srpske dovezeni i provozani gradom da glasaju na beogradskim lokalnim izborima i da su čak i javni funkcioneri i političke ličnosti iz BiH glasale na lokalnim i pokrajinskim izborima u Srbiji. Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), objavila je analizu migracije birača, navodeći da su se one zaista dogodile i da su direktno uticale na beogradske izbore“, navodi VoA.

I.K.

Prethodni članak

Kreni-promeni poziva na protest protiv neobjektivnog izveštavanja o delatnostima Rio Tinta

Novi Beograd – ima li povratka u budućnost?

Sledeći članak