Gradnja naselja na Makišu ugroziće vodosnabdevanje Beograda

Gradnja na Makiškom polju bi ugrozila vodosnabdevanje Beograda. Stručnjaci i nevladine organizacije pozivaju odbornike Skupštine grada da se izjasne protiv usvajanja plana gradnje na najvećem beogradskom vodoizvorištu.

Nadležni sprečili pristup javnoj raspravi o sudbini vodoizvorišta na Makišu, 15 decembar 2020. Foto: Pravo na vodu / Facebook

O planu, odnosno usvajanju izgradnje stambeno-komercijalnog kompleksa od oko 4,5 miliona m2 odlučivaće se na sednici Skupštine grada zakazanoj za utorak, 29.12. u nedavno privatizovanom Sava Centru.

Brojni akteri već duže upozoravaju na to da bi se gradnjom u zaštićenoj higijensko-sanitarnoj zoni na Makiškom polju ugrozilo vodosnabdevanje Beograda.

Profesor Ljubiša Ignjatović sa Fakulteta za fizičku hemiju je u intervjuu za Betu izjavio da će planirano naselje od 40.000 stanovnika i izgradnja podzemne železnice, koja je takođe u planu, sigurno zagaditi vodu u reni bunarima na Makišu. On je dodao da je upravo zahvaljujući čuvanju ove zone tokom poslednjih 70 godina Beograd jedna od retkih evropskih prestonica u kojima je voda iz česme upotrebljiva za piće.

Ignjatović je upozorio i na to da će, ukoliko u utorak dođe do usvajanja plana, resurs koji grad poseduje biti nepovratno uništen, a da će Beograd poći putem gradova poput Zrenjanina, ukom već 16 godina u vodovodu nema ispravne vode.

Podsetimo, građani su sredinom meseca pokušali da učestvuju na javnoj raspravi o sudbini vodoizvorišta na Makišu, na kojoj nadležni nisu dozvolili slobodan pristup zainteresovanoij javnosti.

Ne davimo Beograd i Partija radikalne levice su istakli da je usvajanje „Predloga plana detaljne regulacije dela Makiškog polja na teritoriji opštine Čukarica” u interesu investitora, a protivno dugoročnim interesima građana Beograda.

I.K.

Prethodni članak

Godina za nama: efekti pandemije su više pogodili žene

Godina za nama: Tokom epidemije bez posla su najviše ostajali mladi ljudi

Sledeći članak