Gradonačelnik Šapić ignoriše udruženje studenata koje zbog poskupljenja traži besplatan gradski prevoz za studente

Udruženje studenata „Mislilac” prošle nedelje se pismom obratilo gradonačelniku Beograda, Aleksandru Šapiću, tražeći besplatan gradski prevoz za studente.

Studenti su se u sredu, 17. maja 2023. godine pismom obratili gradonačelniku Beograda, Aleksandru Šapiću, a u vezi sa najavljenim izmenama sistema gradskog prevoza. Oni smatraju da bi karta za studente u novom sistemu trebalo da bude besplatna, što su u pismu i naveli.

Gradonačelnik je, prema navodima studenata, do sada ignorisao njihovo pismo u kome ga pozivaju na sastanak na kome bi mu predočili svoje probleme i razloge zbog kojih su i predložili besplatan gradski prevoz za studente. 

Studenti su u tekućoj akademskoj godini bili suočeni sa povećanjem cene smeštaja u studentskim domovima, kao i cene hrane u studentskim restoranima. Kako smo ranije pisali, studenti mnogih fakulteta su u tekućoj akademskoj godini bili suočeni i sa povećanjem školarina (Arhitektonski fakultet, Tehnički fakultet, Mašinski fakultet, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Ekonomski fakultet i Fakultet organizacionih nauka), a neki fakulteti su već najavili nova poskupljenja u predstojećoj akademskoj godini.

Iako je došlo do povećanja studentskih stipendija (koje se zbog inflacije nije ni osetilo) treba naglasiti to da veliki broj studenata koji živi u studentskim domovima ne prima studentsku stipendiju, kao i to da je broj studenata koji živi u studentskim domovima veći od broja studenata koji su primaoci studentske stipendije. 

„Čak i ako uporedimo planiranu cenu godišnje karte za studente (12 000 din), videćemo da je ona približno jednaka iznosu mesečne studentske stipendije (13 000 din). Dakle, student koji je primalac stipendije mora da izdvoji celu jednu mesečnu stipendiju kako bi pokrio godišnje troškove novog sistema javnog prevoza“, navodi se u pismu studenata gradonačelniku.

Sa svim pomenutim poskupljenjima, studenti su sve češće primorani da rade pune smene kako bi mogli da nastave sa školovanjem. Ovo, naravno, vodi smanjenju vremena koje studenti mogu da odvoje za učenje, a samim tim i padu kvaliteta visokog obrazovanja.

„Kako će cena karte za učenike srednjih škola i penzionere u novom sistemu biti besplatna, smatramo da je neophodno da besplatan prevoz dobiju i studenti. Pripadnici ove zapostavljene i ugrožene društvene grupe su u sve težoj materijalnoj situaciji i smatramo da bi gradska vlast trebalo da pokuša da razume naše probleme i izađe nam u susret“, navodi se u pismu studenata.

Udruženje studenata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, „Mislilac“, nastalo je krajem 2022. godine, sa ciljem da se bori za prava i interese studenata.

A.G.A.

Prethodni članak

Uprkos protivljenju struke sud potvrdio rehabilitaciju Nikole Kalabića, osuđenog zločinca i kolaboracioniste

„Naravno da se traži ostavka Saveta REM-a, ljudi su prepoznali da je ta institucija sluga vlasti“, rekla je članica saveta REM-a Judita Popović

Sledeći članak