Grupa žena prekinula tribinu u Novom Sadu

Foto: Andraš Juhas / Mašina

Grupa kustoskinja, istoričarki umetnosti, umetnica prekinula je večerašnju tribinu Velike izložbe kao polje društvene moći organizovanim performansom protestvujući protiv načina organizacije tribine na kojoj su učestvovali samo muškarci – kustosi, profesori i umetnici. Tribina je održana u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

U njihovom saopštenju se navodi da su žene isključene iz polja savremene umetnosti, bez obzira na njihov doprinos u polju organizovanja velikih i važnih izložbi, kritičkom razmatranju savremenih izlagačkih praksi, kustoskom radu i politikama izlaganja. Kako obrazlažu:

„Izražavamo nezadovoljstvo zbog načina organizovanja tribine koji nameće toksični maskulinitet kao način komuniciranja, delovanja i ostvarivanja uspeha, kako u polju umetnosti i kulture, tako i u društvu uopšte.“

Foto: Andraš Juhas / Mašina

Ovo je samo još jedna u nizu tribina koje se organizuju u značajnim institucijama umetnosti u Srbiji gde su učesnici tribine isključivo muškarci.

Kako se navodi u saopštenju, radi se o simptomu šire društvene politike „oduzimanja kompetentnosti ženama da učestvuju u javnoj debati o izvorima moći i načinima njene distribucije u institucijama savremene umetnosti i kulture.“

Intervencija grupe kustoskinja, istoričarki umetnosti i umetnica je završena pozivom publici da zajedno s njima napuste tribinu, što je je nekolicina i učinila.

Tribina je, zatim, nastavljena.

Govornici na tribini bili su umetnici Nikola Božović i Vladislav Šćepanović, koji su i profesori na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, istoričar umetnosti i kustos Branislav Dimitrijević, profesor Visoke škole za likovnu i primenjenu umetnost u Beogradu, zatim istoričar umetnosti i kustos Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) Zoran Erić, te direktor MSUV Radovan Jokić i muzejski savetnik i kustos MSUV Nebojša Milenković u ulozi moderatora.

M.D. i V.K.

Foto: Vesna Vesić

Prethodni članak

Slučaj Bojane Vunturišević: ekonomsko nasilje i prljavi veš iz bekstejdža

Oformljena Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti – MASA

Sledeći članak