Holivudski glumci i scenaristi jedinstveni u borbi za dostojanstvene uslove rada

Filmski radnici su stupili u masovni štrajk kako bi se suprotstavili gigantima Holivuda.

Holivudski glumci odlučili su da udruže snage sa scenaristima u borbi za dostojanstvene uslove rada i priključili su se štrajku koji je Udruženje scenarista Amerike pokrenuo pre deset nedelja. 

Nakon odluke o stupanju u štrajk Udruženja filmskih glumaca – Američke federacije radio i televizijskih umetnika (iliti sindikata glumaca) koji zastupa oko 160.000 glumica i glumaca, broj štrajkača koji se suprotstavljaju Dizniju, Netfliksu, Amazonu i drugim holivudskim gigantima, se popeo na 170.000. 

Ovaj štrajk je prvi u poslednjih 62 godine u kojem istovremeno učestvuju obe grupe kreativnih radnica i radnika, piše portal Common Dreams.

Predsednica sindikata glumaca Fren Drešer istakla je da se u filmskoj industriji dešava isto što i u drugim industrijama: kompanije isplaćuju mulitimilionske iznose rukovodiocima, profite daju deoničarima, dok radnicima smanjuju palte i povećavaju radne sate. 

„Ono što nam se dešava nama, dešava se u svim sektorima rada. Kada prioritet poslodavaca postane Volstrit i pohlepa i zaborave od koga zapravo zavisi pravilno funkcionisanje mašine, onda imamo problem“, rekla je Drešer, čije reči prenosi Common Dreams. 

Za štrajk je glasalo bezmalo 98% članstva sindikata glumaca, a podršku su dobili i od preko 1000 poznatih kolega i koleginicia, među kojima su Meril Strip, Dženifer Lorens i Džon Leguizamo, koji su u pismu podrške istakli da su „spremni da štrajkuju“ kako bi osigurali da većina članova sindikata, koji nisu bogati ili poznati, i čiji životi zavise od ispunjenja zahteva sindikata, dobije platu i sigurnost koja im je potrebna kako bi nastavili da rade u filmskoj industriji.

“Želimo da se uverimo da gluma može biti održiv izbor karijere za ljude, ne samo za 100 najpoznatijih slavnih ličnosti na svetu, već za sve naše članove”, rekao je Dankan Krebtri-Ajrlend, izvršni direktor i glavni pregovarač sindikata glumaca, The New York Times.

Dok je nacionalni odbor sindikata sastajao da glasa o štrajku, izvršni direktor Disney-a, Bob Iger, optužio je sindikat glumaca i udruženje scenarista da njihovi zahtevi nisu „realistični“ .

Iger, kako je napomenuo Voren Ganels, dugogodišnji savetnik progresivnog senatora Bernieja Sandersa, „ima procenjenu neto vrednost od 690 miliona dolara… dok je tokom poslednje decenije medijan zarada scenarista smanjena za 23%.“

A.J.

Prethodni članak

Inicijativa za Požegu poziva na borbu protiv akumulacionih jezera na planini Maljen, koji bi ugrozili domaćinstva i oranice

Još jednom o kucama, macama i deci

Sledeći članak