In memoriam: Robert Fai

Robert Fai

Juče je u večernjim časovima nakon duge i teške bolesti u četrdesetosmoj godini preminuo aktivista Zrenjaninskog socijalnog foruma Robert Fai.

Nekada radnik zrenjaninske fabrike lekova Jugoremedija, Robert je učestvovao u borbama protiv privatizacije tog preduzeća, nakon čega je nastavio da se bori za društvo jednakosti i solidarnosti. Bio je član radničke organizacije Ravnopravnost, a zatim Zrenjaninskog socijalnog foruma (ZSF). Bio je jedan od osnivača Levog samita Srbije.

Roberta smo najčešće mogli da vidimo iza objektiva. Njegova kamera je zabeležila pregršt događaja na putu formiranja i razvoja nove leve scene na našim prostorima.

Kao član ZSF-a, organizacije koja je posvećena negovanju radničkog filma, Robert je pored organizacije Festivala radničkog filma, radio na nizu dokumentarnih filmova koji se bave životnim prilikama sezonskih radnica i radnika, nesigurnom radnom migracijom, antifašizmom i istorijskim revizionizmom, i mnogim drugim temama.

Za danas najavljena biciklistička tura „Stazama pobede“ koju organizuje Zrenjaninski socijalni forum biće posvećena njihovom preminulom drugu Robertu Faiu, a datum i vreme sahrane i komemoracije će biti naknadno objavljeni.

Prethodni članak

Slovenija je uvela zabranu rada nedeljom u trgovinama

Zabrana rada nedeljom u prodavnicama još uvek može biti ugrožena upozoravaju iz slovenačke Levice

Sledeći članak