Industrija fosilnih goriva ima najveću delegaciju na klimatskom samitu KOP26

Industrija čijim profitima bi pogodovalo dalje zagrevanje planete ima više delegata na KOP26 od bilo koje države.

Najmanje 503 delegata na klimatskom samitu u Glazgovu povezani su sa industrijom fosilnih goriva, utvrdile su Corporate Accountability, Corporate Europe Observatory, Glasgow Calls Out Polluters i Global Witnes.

Istraživači tih organizacija su analizirali podatke privremene liste učesnika klimatskog samita KOP26 koji organizuju Ujedinjene nacije. Brojali su osobe direktno povezane sa naftnim kompanijama, među kojima su Shell, Gazprom i British Petrol i one koji u svojstvu članova državnih delegacija rade za interese industrije fosilnih goriva.

Istraživači su takođe utvrdili da je na klimatskom samitu zastupljeno preko 100 naftnih kompanija i da one na KOP26 imaju više delegata od osam zemalja najviše pogođenih klimatskim promenama zajedno. Te zemlje su Portoriko, Mijanmar, Haiti, Filipini, Mozambik, Bahami, Bangladeš i Pakistan.

Poslovanje naftnih kompanija je usko povezano s klimatskim promenama. Prema analizi Climate Accountability Institute 20 naftnih kompanija odgovorne su za jednu trećinu emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Među 20 kompanija koje su od 1965. godine povezane sa 35% emisija gasova sa efektom staklene bašte su dobro poznata imena poput već spomenutih Shell i British Petrol. Najveći zagađivač u privatnom vlasništvu je Chevron, a među naftnim kompanijama u državnom vlasništvu po količini zagađenja prednjači Saudi Aramco, kompanija koja je sama odgovorna za 4.38% emisija.

Kako smo ranije pisali, samit u Glazgovu je važan, jer prema trenutnim klimatskim politikama globalno zagrevanje bi se zaustavilo na 2.9 °C, a čak i kada bi bili implementirani svi novi planovi temperatura bi porasla za 2.4 °C. To su cifre koje daleko nadmašuju zagrevanje od, prema proračunima klimatske nauke, prihvatljivih 1.5 °C. Zato se očekuje da KOP26 rezultira prihvatanjem ambicioznih klimatksih ciljeva kojih će se zatim države i držati.

Povodom rezultata istraživanja zastupljenosti naftne industrije na klimatskom samitu predstavnik organizacije Global Witness Marej Vorti (Murray Worthy) je izjavio:

„S obzirom da svetu brzo ponestaje vremena da spreči klimatsku katastrofu, ova KOP apsolutno mora da bude uspešan. Ne smemo da dozvolimo da zagađivači i njihovih glasnogovornici koji nemaju interes da zaštite ljude i planetu upropaste priliku za smislenu globalnu akciju.“

BBC je uputio pitanje u vezi s procedurama akreditacije delegata nadležnom organu Ujedinjenih nacija, ali medijska kuća je ostala bez odgovora.

A.J.

Prethodni članak

PPS i NDB o privatizaciji „Jaroslava Černog“: „radi se o prodaji bezbednosti i budućnosti zemlje“

Srbija 1991. godine: zaboravljeni junaci ratova u Jugoslaviji

Sledeći članak