„Inovativne metode lečenja“ v.d. direktorke klinike Laze Lazarević su okrutne i smrtonosne, tvrde pobunjeni lekari

Lekari u štrajku pozivaju javnost da ih podrži i zaštiti, a tužilaštvo i istražne organe da hitno reaguju.

Osnovna organizacija Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Klinike za psihijatrijske bolesti „dr Laza Lazarević“ održala je konferenciju za medije pod nazivom „Ishodi i posledice fatalnih lečenja u Klinici za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević“.

Sudeći po informacijama koje su 19. januara iznele tri doktorke specijaliste zaposlene u klinici „Laza Lazarević“, od tamošnjeg medicinskog osoblja se zahteva da izuzetno uznemirene pacijente, nakon primene hemijskih sedativa, vezuju kaiševima za pokretne stolice, zatim (sic!) prekrivaju belim čaršafom, te „fajtaju“ sedamdesetoprocentnim rastvorom alkohola. Takav protokol, po rečima psihijatara, uvela je v.d. direktorka Ivana Stašević Karličić.

Da stvari budu gore, u bolnici dolazi i do slučajeva nesavesnog lečenja sa fatalnim ishodom, tvrde govornice na konferenciji za štampu. One su iznele medicinske, za javnost relevantne detalje dva takva slučaja (bez otkrivanja identiteta pacijenata). Za okolnosti koje su do smrti pacijenata dovele decidno su optužile upravu.

Sudeći po njihovim izjavama, iza zatvorenih vrata najstarije psihijatrijske klinike u Srbiji dešavaju se scene koje više pripadaju filmovima poput „Leta iznad kukavičjeg gnezda“ i sa najtežim pacijentima ophodi kao prema zločincima ili ispitanicima mučenjem, daleko od savremenog pristupa obolelima.

Svojim tvrdnjama predstavnice štrajkača su reagovale na sledeće navode koje je uprava klinike nedavno iznela u saopštenju:

„Iz uprave kažu i da, zahvaljujući velikoj većini zaposlenih u Klinici, koji su uložili puno napora i truda tokom akreditacije Klinike, potom u uvođenje savremenih lekova i metoda u proces lečenja pacijenata, u poboljšanje uslova rada, a zarad postizanja i unapređenja kvaliteta rada čitave ustanove, pacijenti ne trpe zbog pritiska onih ‚kojima ne odgovara ni red ni rad‘“, kako je parafrazirao dnevni list Danas.

„S obzirom na to da se (v.d. direktorka) stalno vraća na ‘inovativne procedure i metode‘ mi smo rešili, nažalost, da na ovoj konferenciji neke od ‘inovativne procedure i metode‘ danas ovde prikažemo“, objasnila je dr Aleksandra Đerić.

„Koliko košta život jednog čoveka?“

Mogući ishod lečenja takvim „inovativnim i savremenim“ metodama i poštovanja procedura je, kako se pokazuje, samoubistvo. U jednom od prezentovanih slučajeva pacijent sa suicidalnim mislima, strani državljanin sa azilom u Srbiji, primljen je u kliniku nakon pokušaja samoubistva. Inicijalno mu je na prijemu određeno „bolničko lečenje intenzivne nege gde su lekari naložili pojačan nadzor zbog rizika od samoubistva“. Međutim, biva pušten nakon samo jedne noći ispitivanja.

„Tok lečenja ovog pacijenta je da nema toka. Naime, nakon prospavane noći u bolnici, a nakon što je dobijen podatak da pacijent nema zdravstveno osiguranje, da je izvesno da lečenje neće moći da bude naplaćeno, on biva otpušten“, opisuje dr Nadežda Pucar. Po njenoj oceni pitanju je period prekratak za to da se izvrši odgovarajuća procena o tome da li osoba predstavlja opasnost po sebe.

„Moje pitanje je da li ovakav pacijent ne zavređuje lečenje samo zato što nema zdravstveno osiguranje?“, nastavila je Pucar. Pacijent ostavljen bez lekarskog nadzora istog je dana izvršio samoubistvo. Odgovarajući na pitanja iz publike, dr Pucar je pojasnila da je isti pacijent više puta hospitalizovan i ranije, ali da su tadašnja lečenja mogla da budu naplaćena na osnovu ugovora Ministarstva zdravlja, te da nikada ranije nije bivao otpušten nakon svega jedne noći.

dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije; Foto: Medija centar

„Moje pitanje je i da li je ovo primer u kome su ispoštovane ‚procedure, standardi i kvalitet lečenja koje v.d. direktorka stalno naglašava i za koje se zalaže; i, ako je tako da li se vrednost života čoveka procenjuje samo kroz prizmu toga da li će njegovo lečenje moći da bude naplaćeno. A ako je tako – koliko košta život jednog čoveka?“, dodala je specijalista psihijatrije.

Drugi pacijent je, tvrde govornice na konferenciji „Ishodi i posledice fatalnih lečenja u Klinici za psihijatrijske bolesti ‘Dr Laza Lazarević‘“, preminuo od prevelike doze hipnotika i sedativa koji su mu dati po telefonskim uputstvima dr Stašević Karličić. Po navodima iznesenim na konferenciji, pacijent je primljen u stanju povišene razdražljivosti i agresivnosti, službom hitne pomoći i uz pomoć policije, nakon što je pretukao svoju majku.

„Telefonskim putem, iz svoje kancelarije, v.d. direktorka diktira terapiju bez da je videla i bez da je pregledala pacijenta. Naređuje se da se pacijentu daju inekcije lekova u količini i kombinaciji koji na taj način dati, dovode do smrtnog ishoda“, obavestila je javnost dr Ljiljana Simić. Pacijentu je intramuskularno (inekcijom u mišićno tkivo) administrirano 45 mg midazolama, leka koji je u otkriven 1974. godine, 10 mg diazepama, koji se koristi od 1959, i 5 mg haloperidola, koji je u opticaju od 1958. Nakon toga, privezan je za stolicu i prskan alkoholom, u skladu sa uputstvima koja stoje na oglasnoj tabli klinike.

Kod pacijenta je došlo do zastoja disanja i dramatičnog pada saturacije krvi kiseonikom, te kome. Sve se dešava u klinici koja nije opremljena aparatima za potpomognuto disanje niti zapošljava stručno osoblje koje bi ih moglo primeniti. Pacijent je zato prevezen u Urgentni centar, gde je, pak, preminuo.

Dr Rade Panić, anesteziolog, je u drugom delu konferencije, obraćajući se iz publike, pojasnio efekte navedene terapije. Prema njegovim rečima, midazolam je snažan hipnotik (lek koji izaziva san) koji se, pored psihijatrije, koristi i u anesteziologiji. Panić je prokomentarisao da midazolam može izazvati zastoj disanja, pad pritiska i pulsa, zbog čega ga neki lekari izbegavaju.

Panić je naveo primer da se midazolam može koristiti kao anestetik u kardiohirurgiji:

„Doza koju smo tada koristili za kardiohirurgiju koja traje više sati, pet-šest – a posle toga će pacijent ići na mehaničku ventilaciju, aparat će disati umesto njega – je 20 miligrama. Posle toga pacijent je za par minuta… U anesteziji. Dakle: mlitav, spava, ne možete ga probuditi, i nema disanja“. Ako je intramuskularno data doza od 45 mg, ona će delovati u roku od nekoliko minuta, pojasnio je Panić, a ako nemate monitor, ako nemate bar tehničara pored pacijenta, ako nemate pribor za intubaciju, ako nemate stručno lice koje može da primeni pribor za ventilaciju, pacijent će ostati mrtav ili moždano mrtav.

Lekari pozivaju javnost da ih podrži i zaštiti, a tužilaštvo i istražne organe da hitno reaguju.

Simić je još jednom skrenula pažnju na to da se štrajkači optužuju za to da se opiru uvođenju savremenih metoda, redu i radu.

„Ovim pokazivanjem nikako ne želimo da ugrozimo dostojanstvo naših pacijenata, koje lečimo i koje izuzetno poštujemo“, naglasila je Đerić, i dodala, „Mi se sve vreme borimo za osnovno pravo na lečenje naših pacijenata. Naglašavamo da ove ‚inovativne procedure i standardi lečenja ugrožavaju dostojanstvo pacijenata, ugrožavaju njihovo zdravlje, a nekada i njihov život; ugrožavaju dostojanstvo nas, lekara.“

Panić je naglasio da on, kao predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, uvek brani lekara ili zaposlenog u zdravstvenom sistemu, jer su i lekari „obični ljudi kao i vi“, koji imaju pravo na medicinsku grešku. Medicinske greške su nadležnost Etičkog komiteta lekarske komore, koji odlučuje o tome da li medicinski stručnjak nakon počinjene greške može da nastavi da leči ljude.

Ipak, naglasio je, neke greške spadaju i u domen krivičnog zakonika.

„Ja pozivam javno tužilaštvo da odmah i neodložno reaguje da zaštiti ove ljude ovde koji su smogli snage i hrabrosti da u porobljenoj i uplašenoj Srbiji izađu sa ovakvim slučajevima. Tvrdiću da je ovo drugo nesavesno lečenje sa smrtnim ishodom, krivično delo po Krivičnom zakoniku za koje je, ako se dobro sećam, zaprećeno sa 2 do 8 godina zatvora“, izjavio je Panić.

Panić je pozvao građane i sve institucije da hitno reaguju i zaštite lekare iz Klinike za psihijatrijske bolesti „dr Lazar Lazarević“, mestu na kom bi, kako je naglasio, građani trebalo da se osećaju najsigurnije, a na kom su im ugroženi životi.

Na konferenciji za štampu je izneta i tvrdnja da je Stašević Karličić u pratnji supruga dan nakon što je preminuo pacijent opisan u drugom slučaju „pokupila“ iz bolnice njegovu medicinsku dokumentaciju:

Suprug Miljkan Karličić dolazi u kliniku i sa v.d. Ivanom Stašević Karličić po izjavi svedoka i našem saznanju preuzima medicinsku dokumentaciju. Svi svedoci događaja odmah, po nalogu v.d. direktora su poslati na ‚izolaciju‘ 14 dana“.

Doktorke koje su govorile na konferenciji, ipak, kažu da sve tvrdnje mogu da potkrepe dokumentacijom čiji su originali u bolncii, a čije rezervne kopije takođe postoje.

Protiv v.d. direktorke je u oktobru, podsetimo, podneta anonimna krivična prijava po nekoliko stavki, na koju nije poznata reakcija istražnih organa, kako je za Mašinu ranije prokomentarisao predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić.

I.K.

Prethodni članak

Opština Vlasotince pokušava da ogovornost za sve što se dešava u Dadincu prebaci na meštane i Bitku za Vlasinu

Bau(k)kultur(e): Davos, evropska kulturna politika i Nacionalna prestonica kulture

Sledeći članak