Panić: „Baš bih voleo da popričam sa istražnim organima“

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić za Mašinu komentariše krivičnu prijavu koju je protiv njega, po navodima medija, podnela Uprava Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.

Rade Panić

Uprava Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ je objavila da je podnela krivičnu prijavu protiv predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Radeta Panića. Panić je tužen zbog toga što je na konferenciji za medije ovog sindikata, održanoj 16. januara, optužio v. d. direktorku klinike, Ivanu Stašević Karličić, za proneveru u iznosu od milion evra, preneo je N1.

„Prvo, iskreno sumnjam da je podnela krivičnu prijavu. Drugo, promašena je tema: ja sam kao uzbunjivač izneo u javnost krivičnu prijavu koja je anonimno protiv nje podneta, a na osnovu te krivične prijave su se prijavili zaposleni u ‘Lazi Lazarević da svedoče‘“, komentariše Panić za Mašinu.

Panić je ocenio da veliki problem predstavlja činjenica da je krivična prijava protiv v.d. direktorke podneta pre dva meseca, u oktobru, a da istražni organi još uvek nisu preduzeli ništa tim povodom. Zaposlenima u klinici, naime, nije poznato da su predstavnici istražnih organa dolazili u kliniku niti da je v. d. direktorka Stašević Karličić bila pozvana na razgovor. Oni strepe da će ključna dokumentacija biti uništena, navodi predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

„Ja se iskreno nadam da je ona zaista podnela prijavu, jer bih baš voleo da popričam sa istražnim organima, da im saopštim šta ja još znam i da ih pitam zašto nisu pokrenuli istragu“, izjavio je Panić. Stašević Karličić je već podnosila krivičnu prijavu protiv Panića 2020. godine, tada za podizanje panike tokom pandemije koronavirusa. „Taj spor je izgubila. Tako će proći i sad“, odrešit je naš sagovornik.

Na konferenciji održanoj u Medija centru u nedelju Panić je podsetio javnost na to da je krivična prijava protiv Stašević Karličić podneta zbog podozrenja da je oštetila republički budžet za najmanje 101,5 miliona dinara, te da je počinila krivična dela prevare, trgovine uticajem i falsifikovanja službene isprave. Panić je skrenuo pažnju i na to da je Stašević Karličić vršilac dužnosti već šestu godinu, dok zakon predviđa da se v.d. može biti samo nekoliko meseci, a „nakon tog perioda mora se raspisati novi konkurs ili postaviti novi vršilac dužnosti“.

U saopštenju u kom je uprava klinike navela da je protiv Panića podignuta krivična prijava negiraju se navodi o oštećivanju budžeta i mobingu:

„O načinu rukovođenja i organizaciji Klinike govore javno dostupne i proverljive činjenice. Do 2017. godine račun Klinike je bio u blokadi, uz postojeća dugovanja prema dobavljačima, nakon čega ova ustanova konačno postaje likvidna, bez dugovanja prema trećim licima“, konstatuje se i dodaje da je spisak zaposlenih koji su napustili kliniku „a koji se često navodi kao dokaz mobinga, fabrikovana neistina“, preneo je N1.

Da Stašević Karličić napusti mesto v.d. direktorke psihijatrijske ustanove već četiri meseca protestno zahteva deo zaposlenih koji je optužuju za mobing i sva tri u klinici aktivna sindikata.

„Svedoci smo neprestanih zastrašivanja i stvaranja neprijateljskog i ponižavajućeg okruženja, vređanja dostojanstva i ugleda zaposlenih, kreiranja stalnih (na dnevnom nivou) pretnji upozorenjima o postojanju razloga za otkaz ugovora o radu, neosnovanih i nezakonitih, što značajno utiče na organizaciju rada u ustanovi i pružanje usluga pacijentima“, stoji u saopštenju kojim je krajem septembra Sindikat lekara i farmaceuta Srbije podržao štrajkače.

Zaposleni su na svoje zahteve proteklih meseci skretali pažnju javnosti i nadležnih brojnim okupljanjima. Smenu je početkom decembra od Vlade tražila i ministarka zdravlja, Danica Grujičić.

„Dva i po meseca ima kako je ministarka potpisala njenu smenu. Premijerka se sa tim složila. Nažalost, SPS ne dozvoljava jer po koalicionom sporazumu direktora ‘Laze Lazarević‘ postavlja SPS, odnosno oni daju kadar“, ponovio je naš sagovornik. Zaposleni koji traže smenu Stašević Karličić su svoja podozrenja da SPS štiti v.d. direktorku naglasili na konferenciji za štampu i na protestnim okupljanjima održanim ispred sedišta ove stranke početkom januara.

„Zašto SPS na neki način štiti gospođu Stašević Karličić, čiji je suprug u vrhu SPS-a? Da li je pojedinac iznad građana, interesa ustanove, srpske psihijatrije i iznad potreba pacijenata?“, izjavila je tada za Mašinu dr Ljiljana Simić, izrazivši žaljenje što četvoromesečni štrajk umanjuje efikasnost rada medicinskog osoblja.

Podsetimo, analiza koalicije prEUgovor obavljena početkom decembra pokazala je da je gotovo 80% vršilaca dužnosti u Srbiji postavljeno nezakonito. Vršioci dužnosti čine veliku većinu, odnosno čak tri petine od 400 rukovodećih položaja u državnoj upravi Republike Srbije. Koalicija prEUgovor je istakla da bi vršioci dužnosti smeli da se postavljaju na svega tri meseca, i bez „produžetaka“. Međutim, čak 77% postavljenja vršilaca dužnosti za vreme vlade Ane Brnabić otpada na nezakonito produžavanje v.d. statusa.

Organizacije koje sačinjavaju koaliciju prEUgovor podsetile su javnost i na to da su sadašnja najviša službenička mesta u državnoj upravi počev od obnavljanja višepartizma u Srbiji, pa sve do 2005. godine, sasvim legalno bila deo „partijskog plena“.

„Pomoćnici ministara i direktori posebnih organizacija nisu ni imali svojstvo službenika, već svojstvo tzv. ‘postavljenih lica’. To je promenjeno kada je, na osnovu Strategije reforme državne uprave, donet Zakon o državnim službenicima (dalje: ZDS). Bilo je planirano da oko 400 mesta ‘službenika na položajima’ zauzmu profesionalci, postavljeni nakon sprovedenog konkursa, ali nijedna vlada nije ispunila ovu obavezu“, navodi se u njihovoj publikaciji. Koaliciju prEUgovor, koja postoji od 2013. godine, čini sedam organizacija civilnog društva iz Srbije koje su stručne za različite politike u okviru poglavlja 23 i 24 pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Panić je pozvao medije i zainteresovane na konferenciju za štampu koja će se ovim povodom održati u prostorijama Medija centra u Beogradu, 19. januara u 10. časova.

I.K.

Prethodni članak

Nakon protesta u Vlasotincu Dadinčani se vratili na barikade

Stojimo ujedinjeni: prinudno samohrano majčinstvo i mreže za negu među ukrajinskim izbeglicama

Sledeći članak