Istoričaru umetnosti i filozofu Škeljzenu Malićiu zabranjen ulazak u Srbiju

Škeljzen Malići; Foto: Bojan Mrđenović
Škeljzen Malići; Foto: Bojan Mrđenović

Kosovskom kulturnom delatniku Škeljzenu Malićiu je rano jutros onemogućen ulazak u Srbiju na prelazu Merdare. Malići je sa svojim koleginicama i kolegama bio na putu za Beograd gde je večeras u Centru za kulturnu dekontaminaciju trebalo da učestvuje u promociji publikacije „Studija slučaja Pertej“.

Granična policija Srbije nije dala nikakvo obrazloženje za ovaj postupak, a pošto je Malićiu zabranjen nastavak puta on je odlučio da se vrati za Prištinu s čime su se solidarisale i koleginice i kolege koji su takođe trebali da učestvuju u večerašnjem programu.

Kako se navodi u saopštenju platforme Kosovo 2.0, koja je uz CZKD koorganizator projekta u okviru koga je planirana i večerašnja promocija: „dalje putovanje i učešće u događaju bi samo doprinelo daljoj normalizaciji diskriminatorne prakse i nehumanog tretiranja građana Kosova.“

CZKD u svom saopštenju podržava odluku kolega iz Prištine, saputnika Škeljzena Malićija i pozvanih učesnika programa, Besu Luci, Majlindu Hodžu i Jetona Neziraja u odluci da se iz solidarnosti i protesta zajedno vrate u Prištinu.

Takođe, CZKD je iz solidarnosti i protesta odlučio da otkaže održavanje večerašnjeg programa dok se učesnicima „ne omogući pravo da ravnopravno učestvuju u daljoj saradnji, i dok im se ne omogući sloboda kretanja.“.

Publikacija „Studija slučaja Pertej“ koju su pripremili Majlinda Hodža, Luna Đorđević, Rozafa Malići i Džek Robinson, sa brojnim saradnicima i saradnicama, predstavlja arhivu i istorizaciju poslednje dve decenije saradnje umetnika i kulturnih radnika Srbije i Kosova. Škeljzen Malići i Borka Pavićević su bili umetnički direktori ovog programa.

Prethodni članak

Gradove smo vam podigli: izložba o kraju Jugoslavije

Tribina o odnosu levice i romske zajednice

Sledeći članak