Javne službe – javno dobro!

Foto: Matija Jovanović
Foto: Matija Jovanović

Danas je održan jednodnevni štrajk i protest radnika i radnica u javnim službama.

Protest „Javne službe – javno dobro. Odbranimo javno dobro!“ prva je zajednička akcija sindikata koji su potpisali „Protokol o zajedničkom stavu i nastupu sindikata javnih službi.“

Ova akcija je okupila Uniju sindikata prosvetnih radnika Srbije, Novi sindikat zdravstva Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i Novi sindikat BAS Beograd. Njihov današnji protest su podržali i članovi vojnog i policijskog sindikata, inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ i studentski pokret „7 zahteva“.

Na protestu ispred zgrade vlade Srbije okupilo se nekoliko hiljada ljudi, a njima su se obratili predstavnici sindikata koji su organizovali skup.

Neposredni povod kako za sklapanje ovog saveza tako i za štrajk i protest predstavlja predlog Zakona o zaposlenima u javnim službama. Navedeni sindikati smatraju da bi taj zakon ugrozio radna prava radnica i radnika u javnim službama i zahtevaju povlačenje aktuelnog predloga.

Zaposleni u javnim službama – bili bi izopšteni „iz radnopravnog sistema Republike Srbije uređenog Ustavom, Zakonom o radu, ratifikovanim konvencijama Međunarodne organizacije rada i sistemom kolektivnih ugovora. Ovaj Zakon bi izuzeo zaposlene u javnim službama iz sistema zaštite prava zaposlenih i od njih napravio legalizovane nadničare.“ – piše u zajedničkom saopštenju organizatora protesta.

Predlog Zakona o zaposlenima u javnim službama naišao je i na kritiku stručne javnosti. Tako, profesor radnog prava Mario Reljanović piše da je svrha ovog zakona da za privatizaciju pripremi delove javne službe za koje postoji interesovanje privatnog kapitala, odnosno da što više pojeftini i iskoristi rad zaposlenih, i da na taj način smanji troškove države u tom sektoru.

Foto: Matija Jovanović
Foto: Matija Jovanović
Foto: Matija Jovanović
Foto: Matija Jovanović
Foto: Matija Jovanović
Foto: Matija Jovanović

Prethodni članak

Žensko lice desnice

Kulturna strategija: poreske olakšice za ćirilicu

Sledeći članak