Jedan radnik je poginuo a drugi teško povređen u fabrici Mei-ta u Obrenovcu

U fabrici Mei-ta u Obrenovcu u noći između 17. i 18. oktobra na radnom mestu je poginuo jedan radnik a drugi je teško povređen. Kako navodi lokalni portal MAG, dvojica radnika su se povredila prilikom rada na mašini „tocilo“ na kojoj je iz nepoznatih razloga došlo do pucanja kamena.

rad na izradi crkvenih zvona

Nešto kasnije isti je portal preneo i zvanično saopštenje fabrike Mei-ta u kojem se izražava saučešće, navodi da je istraga u toku ali se i kaže da se u radu koristi isti sistem rada i tehnologija kao i u ostalim delovima sveta unutar grupacije, ali da se „ovakav akcident do sada nije desio u drugim zemljama“.

Smrti radnika na radu postaju očevidno sve veći problem u društvu. Prema podacima Centra za demokratiju, tokom prošle godine registrovano je ukupno 45 smrtnih slučajeva na radu i 3.455 teških i 17.558 lakih povreda. Centar za demokratiju podcrtava i da pored zabrinjavajuće velikog broja povreda na radu, Srbija još nema usvojene propise čiji je cilj stvaranje bezbednije i zdravije radne sredine.

U fabrici „Mei-ta“, inače, rad je organizovan u tri smene i radnici rade jednu smenu tokom cele nedelje, dakle svake treće nedelje radnici rade noćnu smenu cele nedelje, tako da je verovatno i nastradali radnik bio u režimu celonedeljne noćne smene.

Stoga obratimo za trenutak pažnju na detalje: zvanično saopštenje fabrike koje smo mogli pročitati na lokalnom portalu „MAG“ ali i u drugim medijima je veoma indikativno. U njemu se navodi da je „sistem rada i tehnologija koja se koristi u celom svetu unutar grupacije isti, a ovakav akcident se do sada nije desio u drugim zemljama“. Jer jedan način na koji se ovo saopštenje može pročitati je i da je sistem po sebi dobar (iako podrazumeva da se na primer po nedelju dana radi isključivo noćna smena) te da su – pošto se „akcident“ nije desio na drugim mestima – odgovorne neke lokalne okolnosti? Možda baš radnici?

Globalno, kompanija „Mei-ta“ zapošljava više od deset hiljada radnika i godišnji profit od 800 miliona dolara. Fabrika ove kompanije otvorena je uz izdašnu državnu pomoć u Bariču pored Obrenovca još 2017 godine, nakon čega je jednom i proširivala proizvodnju. Ova fabrika zapošljava više od 3.000 radnika, poslednjih godina beleži konstantni uspon ali je i jedna od kompanija u Srbiji koje se često pominju kada su tema kršenja radnih prava.

Reakcija sindikata „Sloga“

Na vest o pogibiji radnika su reagovali iz sindikata „Sloga“. Željko Veselinović, predsednik ovog sindikata je izrazio najdublje saučešće porodici preminulog radnika G. C. i poželeo brz oporavak radniku D. L. koji je u kritičnom stanju prevezen u bolnicu.

„Očekujemo hitnu reakciju nadležnih institucija, kao što su inspekcija rada, da objasne građanima Srbije kako je došlo do ove tragedije i ko snosi odgovornost za nju. U saopštenju kompanije Mei-Ta Europe, tvrde da se ovakav akcident nije desio u drugim zemljama gde posluju. Postavljam pitanje: Koju tehnologiju oni koriste u Srbiji? Da li je, pored eksploatacije jeftine radne snage, žrtvovana i bezbednost naših radnika? Pozivam sve nadležne organe i Ministarstvo rada da preduzmu hitne mere kako bi se obezbedili adekvatni uslovi za rad našim radnicima u stranim kompanijama, kažnjavanje i sankcionisanje, posebno kineskih kompanija, i da se garantuje bezbednost svakog radnika u Srbiji“, rekao je Veselinović.

S.A., M.M.

Prethodni članak

Novčana socijalna pomoć za pojedinca ne čini ni polovinu prihoda neophodnih da se pređe prag rizika od siromaštva, tvrdi A 11

Palestinska dijaspora poziva na protest solidarnosti sa palestinskim civilima

Sledeći članak