Još jednom o Patrijarhu: Helsinški odbor upozorava na negativne posledice po ženska prava

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji je povodom antifeminističkih desničarskih skupova u Beogradu i patrijarhove izjave na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama saopštio da je za zaustavljanje negativnih trendova u oblasti ženskih prava neophodna kako akcija društva, tako i državnih institucija.

Niz skupova koji se u Beogradu održavaju u nameri da podstaknu ozbiljno sužavanje ženskih prava, uključujući i pravo na abortus, ukazuju i na političku povezanost vlasti, Srpske pravoslavne crkve i desničarskih proruskih organizacija, navode iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

U saopštenju ove organizacije se podseća da je manifestacija „Beogradski dani porodice”, koja je proglašena za manifestaciju od posebnog značaja, planirana najpre za 13. i 14. maj, ipak pomerena za jun, a da je njeno održavanje planirano uz podršku Srpske pravoslavne crkve.

Gradonačelnik Aleksandar Šapić je događaj najavio kao „veliki skup koji bi trebalo da pokaže zajedništvo, ne samo u porodici, već i zajedništvo našeg naroda“ i promoviše tradicionalne vrednosti, a kako podsećaju iz Helsinškog odbora, pozvao je i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da prisustvuje manifestaciji.

„Istovremeno, antifeministička organizacija „Savez za život“ organizovala je „Međunarodni samit pro-lajf organizacija” u Beogradu (12. do 13. maja 2023). Reč je o regionalnoj organizaciji za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu koja je članica „Pro-life Worldwide” i održava veze sa organizacijama u svetu koje promovišu tradicionalne vrednosti.“

Cilj Samita je „razmena iskustva, pronalaženje novih metoda delovanja i jačanje motivacije za „nove borbe i pobede nerođene dece.“ prenosi Helsinški odbor i navodi da je „pojačano delovanje Srpske pravoslavne crkve kad je reč o antirodnoj politici uz sve veće pritiske da se ukine Zakon o rodnoj ravnopravnosti, kao i da se zabrani rodnosenzitivni jezik.“

Helsinški odbor podeća na činjenicu da je u uskršnjoj poslanici patrijarh Porfirije rekao da je to protivustavni zakon „koji nameće takozvani rodno osetljivi jezik iza koga se krije borba protiv braka i porodice”, o čemu je Mašina već izveštavala.

„Zabrinjava to što je patrijarh Profirije, kad je reč o ženama na ekstremnim ideološkim pozicijama desničara i konzervativaca. Njegove reakcije na rodno osetljiv jezik se nastavljaju. U jednoj od najnovijih izjava, koje cirkulišu na društvenim mrežama, žene naziva „bednicama i jadnicama“: „Plakao bih, vrištao bih od muke, kad vidim jadnicu koja menja teze, pa kaže ‘a zašto nisu brinuli o ženama, žene su ugrožene’, pa jesu ugrožene, svi smo ugroženi od tebe bre bedo jedna“. Iako su SPC i patrijarh navodno protiv nasilja, u Srbiji raste stopa femicida. Nema reakcije patrijarha na taj tragičan fenomen.“ navodi se u saopštenju.

Podsetimo, na društvenim mrežama se u subotu, 10.maja pojavio snimak na kome Patrijarh Porfirije vređa žene, nakon čega je javnost negativno reagovala. Umesto izvinjenja ženama Patrijaršija je izdala saopštenje u kome se navodi kako je Patrijarh „oštro i sa gorčinom govorio o kampanji koju protiv Crkve vode pojedini državni funkcioneri i tzv. antirežimski mediji.“ Nije, dakle, Patrijarh vređao žene, nego je samo nerado odgovarao na „bezočne laži i klevete“, i nije tom prilikom vređao sve žene, nego je samo upotrebio kontekst, imenice i prideve koji su potom „učinili da se akteri sami prepoznaju i jave“. Koje žene je u novom saopštenju Crkva vređala nećemo prenositi, ali valja pomenuti da je ova institucija, neshvatljivo privilegovana i neopravdano uključena u Ustavom definisani sekularni život, ostavila možda i najbolji primer lošeg kriznog menadžmenta.

Aktivistkinje za ženska ljudska prava upozoravaju da je narušavanje ženskih prava u Hrvatskoj i Poljskoj, posledica delovanja desničarskih organizacija, koje je isprva delovalo naivno i smešno, ali je u saradnji sa desničarskim vladama uspelo da pogorša položaj žena u tim državama. Helsinški odbor uopzorava da je Srbija sve bliže tom modelu i da je neophodna kako akcija društva, tako i državnih institucija da zaustave taj trend, upozoravaju iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

I.P.

Prethodni članak

Reljanović: Radnik ne može da dobije zakonit otkaz zbog odbijanja da učestvuje na političkom skupu

Poljoprivrednike već dugo niko ne želi da čuje, kaže narodna poslanica Jelena Kalajdžić

Sledeći članak