Da li smo na „jevanđelskim temeljima“ izgradili način života u kome su žene jadnice i bednice?

Prošlog petka se, istovremeno sa najposećenijim protestima „Srbija protiv nasilja“ pojavio snimak na kome je poglavar Srpske pravoslavne crkve Patrijarh Porfirije vređao žene.

Patrijarh Porfirije

„Plakao bih, vrištao bih od muke, kad vidim jadnicu koja menja teze, pa kaže a zašto nisu brinuli o ženama, žene su ugrožene. Pa jesu ugrožene, svi smo ugroženi od tebe bre bedo jedna“, reči su patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija dok je govorio o „senzitivnom jeziku“ u snimku koji se u subotu pojavio na društvenim mrežama.

Patrijarh se već oglašavao o rodno osetljivom jeziku u svojoj uskršnjoj poslanici, na nešto pažljiviji način jer je govor bio namenjen javnosti za razliku od ovog poslednjeg govora koji pokazuje partijarha u nešto drugačijem svetlu. Tom prilikom se patrijarh osvrnuo na normiranje upotrebe srpskog jezika i ćiriličnog pisma u javnom prostoru i izneo zahtev da se obustavi, kako je rekao, nasilje nad srpskim jezikom.

Podsetimo, „Apelujemo da se normira upotreba ćiriličnog pisma u javnom prostoru, kao i da se obustavi nasilje nad srpskim jezikom i ukinu odredbe zakona koji to nasilje nameću, naročito kroz protivustavni zakon koji nameće takozvani rodno osetljivi jezik, iza koga se krije borba protiv braka i porodice kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovekovog ličnog i sabornog života. Na jevanđelskim temeljima smo gradili i izgradili svoj način života, svoj etos, svoj sistem vrednosti, u kome su brak i porodica, zasnovani na ljubavi prema Bogu i na međusobnoj ljubavi, pretpostavka sklada u životu naroda, društva i države“, rekao je patrijarh Porfirije u uskršnjoj poslanici.

Da li smo na jevanđelskim temeljima izgradili način života u kome su žene jadnice i bednice ako traže ravnopravnost?

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, navela je da su „duboko ponižavajuće i uznemiravajuće reči koje su se pojavile u javnom prostoru, kojima se žene nazivaju bednicama i jadnicama, posebno jer ih izgovara patrijarh SPC“, prenosi list Danas. Dodatno zabrinjava, naglašava Janković, što takve reči dolaze u trenucima „izuzetno teškim za naše društvo, u kojima smo se suočili sa dve velike tragedije i kada nam smrtno stradaju najranjiviji u društvu – deca i žene“, prenosi N1.

Na ove izjave patrijarha reagovala je šira javnost izuzetno negativno. Dramaturškinja Biljana Srbljanović je na društvenim mrežama napisala „Ali snimak na kome gledamo Patrijarha kako se – u danima neposredno nakon jednog od najstrašnihih zločina koji je ova zemlja ikada doživela – raspojasano, afektirano, alkoholom ohrabreno, patološkom mržnjom obrušava na one najugroženije, ostaće zauvek kao svedočanstvo strašnog nečoveštva“, prenosi Danas.

Na ove izjave reagovala je i Tatjana Macura, predsednica udruženja Mame su zakon, Pavle Grbović ispred PSG i drugi.

O rodno osetljivom jeziku i napadima na žene koji dolaze iz konzervativnih krugova možete pročitati u tekstu koji smo ranije tim povodom objavili.

I.P.

Prethodni članak

Činjenicama protiv laži: u susret pro-life konferenciji u Beogradu

Kraj kapitalizma: 89. Prolećna izložba ULUS-a

Sledeći članak