Juče u štrajku preko 500 škola u Srbiji

Juče je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila štrajk u preko 550 škola i proteste širom Srbije.

U saopštenju se navodi da je juče u štrajku bilo preko 550 škola, a najavljeni su i protesti širom Srbije za 31. mart. Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže za Nova.rs da je štrajk održan zbog zahteva koje država ignoriše već mesecima.

Prvi štrajk prosvetnih radnika i radnica je održan 17. marta.

Predsednica Unije sindikata je izjavila da ostaju dva ključna zahteva za prosvetne radnike i radnice i da se oni tiču smanjenja broja učenika u odeljenjima i povećanje zarada zaposlenih nastavnika i nastavnica.

Podsećamo, 17. marta je održan protest prosvetnih radnika i radnica na licama Beograda zbog toga što, kako su rekli, aktuelna obrazovna politika vodi Srbiju u propast. Prosvetari su ukazali tom prilikom na činjenicu da godinama imaju iste zahteve, ali i da će pandemija ostaviti nesagledive posledice po obrazovanje.

Poruka koju su tom prilikom poslali je bila – prosvetari neće biti nadničari. Sinikati su tom prilikom izneli zahteve prostesta – smanjenje broja učenika u odeljenju na maksimalno 24, povećanje zarada prosvetnih radnika za 12 odsto do kraja godine i isplatu po 20.000 dinara i navela da je to jedna trećina onoga što im država duguje i socijalni dijalog.

I.P.

Prethodni članak

Dve male hidroelektrane prete da zagade vodoizvorišta kod Zaječara, tvrde aktivisti

Sindikat penzionera poziva najstarije da glasaju za one koji će im vratiti oteto

Sledeći članak