Južna Koreja: uhapšen sindikalni vođa Jang Kjong-su

Jang Kjong-su je trinaesti po redu predsednik Korejske konfederacije sindikata koji je uhapšen.

Hapšenje sindikalne vođe Janga Kjung Soa

Pred zoru 2. septembra 2021. godine stotine policajaca opkolilo je sedište Korejske konfederacije sindikata da bi uhapsili Jang Kjung-soa, predsednika najveće krovne organizacije nezavisnih sindikata u zemlji, piše portal Jacobin.

Kjong-su je uhapšen zbog, kako tvrde tužioci, kršenja mere socijalnog distanciranja koja je na snazi zbog pandemije COVID-19.

Naime, Korejska konfederacija sindikata je 3. jula organizovala protest u cetru Seula, pozivajući Vladu da se uhvati u koštac sa nejednakostima koje je pandemija produbila.

Uprkos odluci vlasti da ne dozvole protest, osam hiljada članova sindikata se okupilo poštujući Vladine propise socijalnog distanciranja. Troje ljudi je imalo pozitivan kovid test nakon protesta, međutim ostalo je nejasno da li je prisustvo protestu dovelo do zaražavanja, piše Jacobin.

Konfederacija zahteva od Vlade moratorijum na otpuštanja tokom pandemije i direktne novčane isplate radnicima i vlasnicima malih preduzeća.

„IndustriALL oštro osuđuje hapšenje Jang Kjong-sua i smatra ga nečuvenim, neprihvatljivim napadom na osnovna prava na slobodu udruživanja radnika i mirnog okupljanja“, piše u saopštenju tog globalnog sindikata koja predstavlja preko 50 miliona radnika iz više od 140 zemalja.

IndustriALL je zatražio od korejskih vlasti da odmah puste na slobodu predsednika Korejske konfederacije sindikata i da prekinu da zloupotrebljavaju pandemiju za suzbijanje sindikalnog pokreta.

Korejska konfederacija sindikata osnovana je 1995. godine i proizvod je jačanja radničkog pokreta u toj zemlji. Konfederacija je uspela da stekne legalni status tek 1997. godine, kada su članovi sindikata organizovali štrajk na nacionalnom nivou i uspešno izvršili pritisak na vladu da prizna tu organizaciju. Do danas, Korejska konfederacija sindikata, koja broji preko milion članova, je imala trinaest predsednika, od kojih je svaki uhapšen, neovisno od toga da li su na vlasti bili konzervativci ili liberali.

Trenutni predsednik Južne Koreje Mun Đe-in je pobedio na izborima pre četiri godine uživajući podršku Korejske konfederacije sindikata i zastupajući proradničke politike.

Jang Kjong-su je izabran za predsednika Konfederacije sindikata na prevremenim izborima u decembru prošle godine. Prvi je prekarni radnik na toj poziciji. Pre nego što je postao sindikalac radio je kao linijski radnik na određeno vreme u fabrici automobila „Kia“.

Kljong-su je je u predizbornoj trci za predsednika Konfederacije obećao da će organizovati generalni štrajk u oktobru 2021. godine.

A.J.

Prethodni članak

Sumrak stranih investicija u Srbiji

Da li će Berlin nacionalizovati stanove za izdavanje?

Sledeći članak