Ka privatizaciji zdravstva: najavljene izmene zdravstvene zaštite i osiguranja

foto: Nemanja Jovanović / Kamerades

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić u gostovanju na N1 televiziji najavio je izmene u zdravstvenoj zaštiti i osiguranju koje idu u smeru daljih budžetskih rezova, politika štednje ali i privatizacije.

Trenutno se u skupštinskoj proceduri nalaze četiri zakona, od čega su dva krovna – o zdravstvenoj zaštiti i osiguranju.

Celokupan sistem zdravstvenog osiguranja će biti izmenjen a jedna od ključnih novina je da će preventivni, odnosno skrining pregledi biti obavezni, a ukoliko se građani/ke na njih ne odazovu – biće sankcionisani.

Najavljena je procedura da građani/ke koji se tri puta ne odazovu na redovni skrining grlića materice, dojke i debelog creva, ukoliko se razbole moraće sami da plate deo lečenja.

Na pitanje novinarke o tome kako će se rešiti situacija u kojoj pacijent preskoči skrininge a nema novca da plati lečenje, državni sekretar je odgovorio : „Videćemo.“

Sve ovo, tvrdi Vekić, ne predstavlja nikakvu kaznu za građane već podizanje svesti o važnosti ranog otkrivanja bolesti.

Srbija se nalazi na samom vrhu po broju umrlih od malignih oboljenja, dok se po broju novoobolelih nalazi na srednjo-evropskom mestu.

„Nije bilo debate, nije bilo stručnih suočavanja mišljenja, skrining kao skrining u jednoj siromašnoj i nerazvijenoj zemlji kao što je Srbija ima pozitivnih strana, ali taj represivni momenat je nešto što je pitanje, zbilja, ne samo od etičkog značaja, već pitanje o modelu funkcionisanja društva“, mišljenja je Draško Karađinović iz nevladine organizacije “Lekari protiv korupcije”.

Kao dodatne novine uvodi se i procedura za proveru „lažnih bolovanja“, a kontrolu će vršiti izabrani lekar ali i zdravstvena inspekcija.

Ka privatizaciji zdravstvenog sistema?

Novim zakonskim izmenama otvara se mogućnost da građani koji žele da imaju kvalitetnije lečenje, rehabilitaciju i bolje lekove od „bazične ponude“ pokrivene redovnim zdravstvenim osiguranjem će to moći da imaju – uz doplatu. Državni sekretar kaže da bazičnu uslugu pokriva RFZO a sve kvalitetnije i bolje od toga morate da platite – od lekova do smeštaja i hospitalizacije.

„Svugde i u svetu imate da koliko novca imate i koji stepen osiguranja imate, dobićete kvalitetniju uslugu i daleko bolji komfor“.

Državni sekretar u svom gostovanju najavljuje i nastavak mera štednji, racionalizacije troškova i najavljuje nova otpuštanja: „Zakon predviđa objedinjavanje domova zdravlja i bolnica i formiranje zdravstvenih centara.“ Domovi zdravlja više neće biti u nadležnosti lokalnih samouprava već republike.

Ipak, objedinjavanja će voditi racionalizaciji, odnosno daljim otpuštanjima tehničkih službi i administrativnog kadra. Sa druge strane, apoteke ostaju u nadležnosti lokalne samuprave.

Vekić takođe najavljuje i realizaciju javno-privatnih partnerstava u zdravstvu: „Jedan privatnik će moći da zakupi određeni prostor, da ga sredi, adaptira, unese određenu opremu. Potpisao bi ugovor do 20 godina i nakon 20 godina, tako adaptirani prostor pripadao bi toj državnoj zdravstvenoj ustanovi“.

I.P. i L.P.

Prethodni članak

Na današnji dan izašao prvi broj Radničkih novina

Erdogan izgubio vlast u gotovo svim velikim gradovima Turske

Sledeći članak