Kakav je položaj naučnica u prirodnim i STEM naukama – tema nove epizode podkasta Devojka iz predgrađa

U novoj epizodi podkasta Devojka iz predgrađa – DIP, koja će biti emitovana sutra na portalu Mašina, sa Jelenom Kalinić, diplomiranom biološkinjom i potpredsednicom UG Društvo za promociju prirodnih nauka „Nauka i svijet“ razgovaramo o tome koje su potrebe sa kakvim se izazovima susreću naučnice u prirodnim i STEM naukama.

U prethodnoj epizodi podkasta Devojka iz predgrađa otvorili smo temu položaja žena u nauci, osvrnuli se na prošlost i bavili se položajem naučnica danas. U novoj epizodi, koja će sutra biti emitovana na portalu Mašina, proširićemo ovu temu kroz razgovor o tome kakav je položaj naučnica u prirodnim i STEM naukama (Science, technology, engineering, and mathematics; Nauka, tehnologija, inžinjerstvo i matematika). Koje su potrebe naučnica i izazovi sa kojima se susreću, kakav je položaj žena koje pripadaju marginalizovanim grupama i zašto se devojčice ne interesuju dovoljno za STEM i prirodne nauke.

Slavica Trifunović razgovara sa Jelenom Kalinić, diplomiranom biološkinjom i potpredsednicom UG Društvo za promociju prirodnih nauka „Nauka i svijet“.

Naučnice stalno moraju da se bore za svoje mesto u nauci

Bez obzira kojom naučnom disciplinom da se bave, naučnice su primorane da se iznova bore i osvajaju prostore koje su njihove prethodnice osvojile. Neki od problema sa kojima se naučnice susreću danas odnose se na prekarni rad, žene se i dalje nalaze na nižim pozicijama u odnosu na svoje muške kolege. I u STEM kao i prirodnim naukama one su manje zastupljene, a od malih nogu do njih ne stižu primeri naučnica koji bi ih podstakli da se bave naukom. Jelena Kalinić, diplomirana biološkinja i potpredsednica UG Društvo za promociju prirodnih nauka „Nauka i svijet“ sa kojom smo razgovarali o ovoj temi, skreće pažnju na to da se pored ovih problema u naučnoj zajednici često dešava i da žene nemaju podršku drugih žena.

„Svaki put se svaka žena mora iznova izboriti za sebe kroz taj muški svet. Često se dešava da nema podršku drugih žena. Tek sad žene dolaze do toga da treba jedna drugu da podržavaju primjerom, da budu uz drugu mladu ženu da pruže drugoj mladoj ženi priliku, da je posavetuju da ne prolazi sve ono što su one prošle. Tačno je da se žene moraju izboriti za taj neki put. Moramo više pričati, više biti prisutne i da druge mlade žene nisu same i da ne moraju same to da rade“, rekla je Kalinić u podkastu.

Prethodne epizode podkasta možete poslušati na ovom linku.

Podkast možete slušati na portalu Mašina kao i na platformama Anchor.fm, Spotify, Youtube, a sve u vezi sa podkastom možete pratiti na društvenim mrežama Devojke iz predgrađa, na Fejsbuk i Instagram profilu pod nazivom Podcast DIP.

Prethodni članak

Evropska unija je pokrenula istragu u vezi sa „dezinformacijama“ o Palestini na društvenim mrežama

Snimci portala Mašina pokazuju prekomernu upotrebu sile – prekršena prava građana na slobodu, bezbednost i javno okupljanje

Sledeći članak