Kakva je poruka radne akcije uklanjanja cevi za MHE iz Rakite?

Nekoliko stotina građana iz svih krajeva Srbije je tokom subote učestvovalo u radnoj akciji uklanjanja cevi sa dela cevovoda MHE Zvonce iz korita Rakitske reke. Radnu akciju organizovalo je udruženje Odbranimo reke Stare planine i meštani sela Rakita.

Organizatori nisu uspeli da obezbeda građevinske mašine koje su neophodne za vađenje cevi, pa su okupljeni ručnim alatom otkopali, a zatim i oštetili jedan deo cevi koja prolazi kroz samo korito Rakitske reke.

Akcija je usledila nakon što je, pored utvrđenih nepravilnosti prilikom izgradnje i probijanja roka za sprovođenje rešenja o vađenju cevi i saniranju terena na kojem su vršeni radovi usled izgradnje cevovoda, Opštinska uprava opštine Babušnica 24. juna 2020. izdala upotrebnu dozvolu za rad MHE Zvonce.

Činjenica da prvobitno planirana akcija nije sprovedena, ne znači da ova akcija nije bila uspešna. Već samo to što je u jednom malom selu na jugoistoku Srbije organizovana ekološka radna akcija sa ciljem očuvanja prirode i zaštite interesa lokalne zajednice, predstavlja svojevrstan uspeh.

Pored činjenice da su ukazali na brojne ekološke probleme izgradnje MHE, okupljeni su ukazali i na nefunkcionalnost državnih instutucija i na činjenicu da vlasti svesno stavljaju interese vlasnika kapitala, iznad interesa naroda.

Ipak, ono što najviše raduje jeste činjenica da su okupljeni aktivisti i građani pokazali solidarnost prema lokalnoj zajednici, koja zbog izgradnje MHE na teritoriji svog sela, živi u vanrednom stanju već nekoliko godina.

Zbog toga se može reći da je glavna poruka sa radne akcije u Rakiti – solidarnost. Poruka je da se u budućnosti ovakvi projekti ne smeju sprovoditi bez konsultacija sa lokalnom zajednicom i širom javnošću i da su građani spremni da se sami organizuju kako bi ukazali na propuste državnih institucija i funkcionera. Stav i mišljenje naroda moraju biti uvaženi, a potrebe lokalnog stanovništva bitnije su od profita pojedinaca.

R.K.

Prethodni članak

Odluka o početku pregovora o visini minimalca u petak

Stopama profita: O koronavirusu i o krizi

Sledeći članak