Kakva je poruka radne akcije uklanjanja cevi za MHE iz Rakite?

Foto: Predrag Momčilović / Mašina

Nekoliko stotina građana iz svih krajeva Srbije je tokom subote učestvovalo u radnoj akciji uklanjanja cevi sa dela cevovoda MHE Zvonce iz korita Rakitske reke. Radnu akciju organizovalo je udruženje Odbranimo reke Stare planine i meštani sela Rakita.

Organizatori nisu uspeli da obezbeda građevinske mašine koje su neophodne za vađenje cevi, pa su okupljeni ručnim alatom otkopali, a zatim i oštetili jedan deo cevi koja prolazi kroz samo korito Rakitske reke.

Akcija je usledila nakon što je, pored utvrđenih nepravilnosti prilikom izgradnje i probijanja roka za sprovođenje rešenja o vađenju cevi i saniranju terena na kojem su vršeni radovi usled izgradnje cevovoda, Opštinska uprava opštine Babušnica 24. juna 2020. izdala upotrebnu dozvolu za rad MHE Zvonce.

Foto: Robert Kasumović / Mašina

Činjenica da prvobitno planirana akcija nije sprovedena, ne znači da ova akcija nije bila uspešna. Već samo to što je u jednom malom selu na jugoistoku Srbije organizovana ekološka radna akcija sa ciljem očuvanja prirode i zaštite interesa lokalne zajednice, predstavlja svojevrstan uspeh.

Pored činjenice da su ukazali na brojne ekološke probleme izgradnje MHE, okupljeni su ukazali i na nefunkcionalnost državnih instutucija i na činjenicu da vlasti svesno stavljaju interese vlasnika kapitala, iznad interesa naroda.

Ipak, ono što najviše raduje jeste činjenica da su okupljeni aktivisti i građani pokazali solidarnost prema lokalnoj zajednici, koja zbog izgradnje MHE na teritoriji svog sela, živi u vanrednom stanju već nekoliko godina.

Zbog toga se može reći da je glavna poruka sa radne akcije u Rakiti – solidarnost. Poruka je da se u budućnosti ovakvi projekti ne smeju sprovoditi bez konsultacija sa lokalnom zajednicom i širom javnošću i da su građani spremni da se sami organizuju kako bi ukazali na propuste državnih institucija i funkcionera. Stav i mišljenje naroda moraju biti uvaženi, a potrebe lokalnog stanovništva bitnije su od profita pojedinaca.

R.K.

Prethodni članak

Odluka o početku pregovora o visini minimalca u petak

Stopama profita: O koronavirusu i o krizi

Sledeći članak