Koalicija 27: Životna sredina u Izveštaju Evropske komisije – ko oseća napredak, neka se javi

Evropska komisija je 8. novembra objavila novi paket proširenja i Izveštaj o evrointergraciji zemalja Zapadnog Balkana, u koje spada i Srbija. Komisija je ocenila napredak Srbije u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena sa dvojkom.

Iako se čini da je određeni napredak zapravo neodređena kategorija, on znači da nam je Komisija dala prelaznu ocenu: umesto ograničenog napretka od prošle godine u ovoj godini smo stigli do – izvesnog. Ako bi ovo bila ocena u školi, to bi bio napredak sa 2 minus na 2, kažu u saopštenju iz Koalicije 27.

Nije baš da nema napretka, tu je negde, ali, imamo li razloga za slavlje, pitaju se iz Koalicije 27.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da novi Plan rasta za Zapadni Balkan vredan 6 milijardi evra, približava privrede ovih zemalja EU, dok je premijerka Srbije istakla da je Evropska komisija „prepoznala jasan napredak Srbije“ u svim ključnim oblastima, gledajući na ovo kao pozitivnu vest, navodi se.

„Sa druge strane, konkretna oglašavanja donosioca odluka u vezi sa oblašću zaštite životne sredine još uvek nemamo, a ukoliko zagrebemo vrh „izvesnog napretka“, postoji mogućnost da nećemo biti preterano pozitivni, uzimajući u obzir mnoge neispunjene preporuke, kako Evropske komisije, tako i civilnog društva u Srbiji. Ostaje utisak da je Evropska komisija zbog aktuelne geopolitičke situacije, kao i opadanja podrške pristupanja Uniji, ovaj Izveštaj videla kao značajan trenutak za jačanje uticaja na zemlje Zapadnog Balkana kako bi što pre intenzivirale proces reformi“, navodi se u saopštenju.

U čemu smo to napredovali prethodne godine, a nakon 10 godina od otvaranja pristupnih pregovora sa EU?

Pre svega, Komisija vidi napredak u tome da je Srbija usvojila dugoočekivanu Strategiju niskougljeničnog razvoja, da je napredovala u izradi Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana i da je povećala investicije u zaštitu životne sredine. Koalicija 27 podseća da je Strategija niskougljeničnog razvoja završena pre četiri godine, a da je bila na javnoj raspravi u januaru 2020. godine. Dakle, usvojena je nakon nekoliko godina, tokom kojih su se desile globalne pandemije, globalna energetska kriza, rapidni razvoj tehnologije obnovljivih izvora energije i rast njihove konkurentnosti, navodi se u saopštenju.

„Strategija ništa od ovoga nije uzela u obzir, usvojena je u onom obliku u kome je bila pre četiri godine“, upozoravaju iz Koalicije 27 i dodaju da se izrada Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana se može posmatrati kao napredak ali da, sudeći po nacrtu dokumenta koji je u julu 2023. godine bio na javnoj raspravi – INEKP ne ispunjava preporuke Komisije od prošle godine da Srbija treba da usvoji ambiciozan plan, koji je usklađen sa ciljevima ugljenične neutralnosti Zelene agende za Zapadni Balkan i obavezama koje je Srbija preuzela u okviru Energetske zajednice.“

Naime, dodaje Koalicija 27, nacrt INEKP-a nije usklađen ni sa Odlukom Ministarskog saveta Energetske zajednice s obzirom na to da se ciljevi za udeo obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnji 2030. godine razlikuju. INEKP i dalje nije usvojen. Više o ovom dokumentu možete čitati na Mašini.

Što se tiče investicija u zaštitu životne sredine, one jesu povećane, ali su i dalje daleko ispod potrebnih, što potvrđuju i preporuke Fiskalnog saveta, upozorava se u saopštenju. U budžetu za 2023. godinu Srbija je za životnu sredinu opredelila 0,3 odsto BDP-a ali je rebalansom budžeta iz septembra ovaj iznos je smanjen za 4 milijarde dinara i na kraju je iznosio oko 0,2 odsto BDP-a, podseća se i dodaje da su preporuke Fiskalnog saveta da Srbija na zaštitu životne sredine treba da izdvaja šest do sedam puta više, odnosno 1,2-1,4 odsto BDP-a, o čemu ste detaljno mogli da čitate na Mašini. Koalicija 27 smatra da se ovakav razvoj sistema upravljanja javnim politikama zaštite životne sredine ne može smatrati napretkom.

Ključne preporuke za dalji napredak od određenog ka dobrom napretku su, uz i dalje važeće prošlogodišnje preporuke, da Srbija treba da unapredi strukturu sektora zaštite životne sredine kako bi se obezbedile efikasnije investicije i transparentnost upravljanja investicijama, da uskladi ključne nedostatke Zakona o planiranju i izgradnji sa međunarodnim standardima, uskladi Zakon o proceni uticaja na životnu sredinu i Zakon o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu sa EU direktivama, kažu iz Koalicije 27.

Koalicija 27 podseća na ključne nalaze desetog Izveštaja iz senke, koji je objavila 30. oktobra, o napretku Srbije u oblasti Poglavlja 27, a to je da oblasti zaštite životne sredine od kvaliteta vazduha, zaštite prirode, klimatskih promena, otpada, buke, upravljanja vodama, šumama i horizontalnog zakonodavstva nisu na listi prioriteta institucija, o čemu ste takođe mogli da čitate na našem portalu.

I.P.

Prethodni članak

Glovo kaznio dostavljače zbog „zloupotrebe“ aplikacije?

Mladi nisu informisani o radnim pravima, a čak petina njih nije formalno zaposlena, zaključci su nove studije o položaju mladih na tržištu rada

Sledeći članak