Kolumbija na putu da izabere prvog predsednika levičara

U prvom krugu predsedničkih izbora najviše je glasova osvojio Gustavo Petro ispred levičarske koalicije „Istorijski pakt“.

Prema preliminarnim rezultatima predsedničkih izbora u Kolumbiji koji su održani u nedelju, 29. maja, kandidat leve koalicije, Gustavo Petro je osvojio nešto više od 40% glasova, što ga smešta daleko ispred drugoplasiranog. Ipak, tek ćemo 19. juna saznati ko će biti novi predsednik Kolumbije, budući da pobeda u prvom krugu zahteva 50% glasova.

Gustavo Petro je trenutno član gornjeg doma Parlamenta, a na predsedničkim izborima učestvuje kao kandidat Istorijskog pakta, koalicije koja okuplja različite progresivne stranke i društvene pokrete. Rođen 1960. godine, Petro, po obrazovanju ekonomista, tokom svog političkog delovanja bio je gradonačelnik Bogote i narodni poslanik. Sa 17 godina postao je član gerilske grupe „Pokret 19. mart“, koji je rasformiran 1990. godine.

Drugi najpopularniji kandidat za predsednika Kolumbije, prema merenjima javnog mnjenja, sve do samog dana izbora bio je Federik Gutijer sa krajnje desnice, a ispred desničarske koalicije „Tim za Kolumbiju“. Istraživanja su mu predskazivala 30,8% podrške birača. Međutim, preliminarni rezultati kažu da je dobio 23%, što ga neće poslati u drugi krug predsedničkih izbora.

Umesto ekstremnog desničara Petrov protivkandidat u drugom krugu će biti Rodolf Hernandez, koji zauzima centrističke pozicije, i čiji rejting je najviše rastao u poslednjem mesecu pre izbora. Hernandez je umesto prognoziranih 20,3% osvojio 28% glasova.

Rast popularnosti levih političkih i ekonomskih vrednosti Kolumbijke i Kolumbijci su pokazali na ulicama tokom 2021, u masovnim demonstracijama na koje se policija nasilno obrušila. Nakon talasa demonstracija sledili su parlamentarni izbori u martu 2022. godine na kojima je Istorijski pakt osvojio 16 mesta u Senatu, što je za 13 mesta više nego što je imao u prethodnom sazivu, i 25 mesta u Predstavničkom domu, čime je svoju poziciju pojačao za 22 mesta u odnosu na prethodni saziv.

Pobeda Gustava Petra na predsedničkim izborima u kombinaciji sa jakim položajem Istorijskog pakta u parlamentu za Kolumbiju bi mogao da znači značajno smanjenje siromaštva i prelazak sa fosilne na održiviju ekonomiju.

Obećanja Gustava Petra

Kandidat Istorijskog pakta se na polju privrede zalaže za povećanje uloge poljoprivrede i smanjenje zavisnosti privrede od fosilnih goriva i rudarstva. 

Na polju fiskalne politike najavio je reformu poreskog sistema u korist siromašnijih slojeva društva. Nadalje, Petro je govorio o reformi, trenutno privatnog, pezionog sistema i izjavio da će Kolumbijke i Kolumbijci imati pristojne javne penzije.

Kandidat leve koalicije je obećao da će povećati javna ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i sport i da će se zauzeti za zaštitu životne sredine. U tom kontekstu najavio je osnivanje globalnog fonda za zaštitu Amazonske prašume. Po pitanju zdravstvenog sistema, Petro je rekao da bi akcenat stavljao na ulaganja u prevenciju bolesti.

Gustavo Petro ima 61 godinu. Prema pisanju Peoples Dispatch, Petro je sa 17 godina postao član gerilske grupe Pokreta 19 april (M-19). Nakon demobilizacije te pobunjeničke grupe 1990. godine osnovao je nekoliko političkih pokreta. Godine 2002. izabran je u Predstavnički dom. Godine 2006. je postao senator, a 2011. godine izabran je za gradonačelnika Bogote, glavnog grada Kolumbije. 2018. godine, nakon što je u drugom krugu izgubio izbore od Ivana Dukea, vratio se u Senat.

A.J.

Prethodni članak

Menstrualno siromaštvo: problem bez rešenja?

„Kragujevac se vraća na predindustrijsko doba, potrebno je ući u političku borbu“, veruje dugogodišnji sindikalac Jugoslav Ristić

Sledeći članak