Kompanija Fejsbuk daje prednost profitu nad javnim dobrom

„Ono što sam u Facebooku videla iznova i iznova su bili sukobi interesa između onoga što je dobro za javnost i onoga što je dobro za Facebook, a Facebook je uvek iznova birao ono što je dobro za svoj interes“.

Bivša menadžerka i uzbunjivačica iz kompanije Fejsbuk Frensis Hogen je pre mesec dana kompaniju prijavila federalnim pravosudnim i bezbednosnim organima za skrivanje rezultata internih istraživanja u kojima postoje implikacije da se društvena mreža Fejsbuk koristi za širenje mržnje, nasilja i dezinformacija, kao i za stvaranje političkih nemira.

Uzbunjivačica, koja je objavila desetine hiljada stranica internih istraživanja i dokumenata ove kompanije koje je objavio Wall Street Journal u obliku višedelne istrage koja pokazuje da je Facebook bio svestan problema na svojim aplikacijama, je o svemu detaljnije pričala u nedelju uveče u emisiji 60 minuta, a potom i svedočila pred američkim Kongresom, javljaju mediji.

Nekadašnja menadžerka proizvoda koja je radila na pitanjima građanskog integriteta u kompaniji Facebook je u intervjuu navela da dokumenti pokazuju da Facebook zna da se ova platforma koristi za širenje mržnje, nasilja i dezinformacija, ali i da je kompanija pokušala da sakrije dokaze o ovim saznanjima. U ukupno osam prijava koje je uzbunjivačica podnela organima pravosuđa i bezbednosti SAD se takođe navodi da platforma Instagram šteti mladim ženama i devojkama:

„Ono što sam u Facebooku videla iznova i iznova su bili sukobi interesa između onoga što je dobro za javnost i onoga što je dobro za Facebook, a Facebook je uvek iznova birao ono što je dobro za svoj interes, poput zarađivanja više novca, izjavila je Hogen u emisiji „60 minuta“.

Hogen je navela da Facebook namerno cilja tinejdžere i tinejdžerke, uključujući decu mlađu od 13 godina.

Hogen je u intervjuu oštro kritikovala kompaniju Fejsbuk, navodeći da njeni sajtovi i aplikacije nanose štetu demokratiji, privatnosti, unose podele i štete deci:

„Kada živite u informacionom okruženju koje je puno besa, mržnje i sadržaja koji polarizuje, to narušava poverenje u društvu, naše međusobno poverenje i sposobnost da želimo da brinemo jedni o drugima. Verzija Fejsbuka kakva postoji danas rastura naša društva i stvara nasilje širom sveta“ navela je Hogen.

Uzbunjivačica je kritikovala rukovodstvo jer „znaju kako da učine Fejsbuk i Instagram bezbednijim, ali ne žele da preduzmu neophodne korake zato što brinu o svojim astronomskim profitima više nego o ljudima“.

Ona je krtična i prema osnivaču i direktoru kompanije Marku Zakerbergu, navodeći da on ima veliku kontrolu šta se dešava u ovoj kompaniji. Uzbunjivačica je navela da je ovoj kompaniji potrebna veća regulacija, ali i da kompaniji nedostaju zaposleni, stručnost i transparentnost koji su potrebni za značajne promene.

Hogen smatra da reakcija društva mora da postoji, i da je zbog toga uzbunila javnost. Iz kompanije su doveli u pitanje kompetentnost uzbunjivačice da govori o ovim temama, ali su dodali da jeste došlo vreme da se uspostave standardna pravila za internet. Sa ovim se slaže i Kongres SAD koji su probleme sa ovom kompanijom uporedili sa problemima koji su postojali sa industrijom duvana.

I.P.

Prethodni članak

Pravo na vodu: obustaviti prodaju Instituta „Jaroslav Černi“

Objavljen priručnik o radnim pravima za mlade

Sledeći članak