Krizni štab konačno uveo nove mere: UPK kažu nedovoljne

foto: Nemanja Jovanović / Kamerades

Svakim danom raste broj novozaraženih od infekcije koronavirusom. Republički krizni štab je doneo odluku da se uvedu nove mere kako bi se epidemiološka situacija stavila pod kontrolu, iz udruženja Ujedinjeni protiv kovida poručuju da su mere nedovoljne.

Epidemiološka situacija u državi je sve nepovoljnija. Pokrajinski krizni štab navodi da je situacija u Vojvodini vanredna u ukupno 27 opština, dok je u ostalim gradovima opštinama situacija ocenjena  kao izrazito nepovoljna, sa tendencijom pogoršanja u vanrednu. U Nišu se obavi duplo više pregleda nego pre desetak dana, dok u Beogradu kovid ambulante dobijaju šatore koji će služiti kao čekaonice.

Republički krizni štab je doneo odluku da se od utorka radno vreme ugostiteljskih objekata, tržnih centara i drugih lokala ograniči do 21h. Udruženje Ujedinjeni protiv kovida ove mere smatra nedovoljnim i zahteva donošenje strožih i sveobuhvatnijih restriktivnih mera u trajanju od najmanje dve do četiri nedelje.

Udruženje Ujedinjeni protiv kovida (UPK) je svakodnevno, preko medija, dopisa Ministarstvu zdravlja i objavama na svom vebsajtu, insistiralo da se hitno preduzmu neophodne mere i upozoravalo šta će se desiti ukoliko se to ne učini. U njihovom saopštenju se navodi da rigoroznije mere treba da obuhvate javni prevoz, rad ugostiteljskih objekata, okupljanje u javnom prostoru, kao i održavanje javnih manifestacija, okupljanje na javnim površinama i ulazak putnika u Srbiju.

Iz UPK su naveli i da, poučeni prethodnim iskustvom, sumnjaju u efikasnost sprovođenja propisanih mera kao i u transparentnu komunikaciju istih građanima Srbije, posebno onima kojih se ove mere direktno tiču.

Međutim, kako navode mediji, premijerka Ana Brnabić najavljuje i zabranu kretanja ukoliko donete mere do 1. decembra ne daju rezultate. O eventualnom produžetku jesenjeg raspusta, Brnabić je izjavila da su deca najbezbednija u školama i da su brojevi zaraženih komparativno mali.

Prema rečima Brnabić, “Srbija je za sada našla najbolji balans, još je u zelenoj zoni, još uvek ima mesta u bolnicama, testira se veliki broj ljudi, testovi se dobijaju za pet do 12 sati i u Srbiji je najmanja stopa smrtnosti od kovida u Evropi”. Istovremeno, iz UPK navode da je situacija u ustanovama zdravstvene zaštite teška: „Zdravstveni radnici u bolnicama i kovid ambulantama su ili zaraženi, ili premoreni, ili imaju posledice preležanog Kovid-19 i njima se, pored građana, ovim merama mora hitno pomoći. Zapošljavanje i angažovanje na adekvatnim poslovima svih nezaposlenih lekara je mera koja je potrebna svima.“ navodi se u saopštenju Ujedinjeni protiv kovida.

Kako je doktor Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta izjavio na javnom razgovoru „Zdravstvo u Srbiji“, ovaj sindikat unazad šest godina potencira nužnost kadrovskog popunjavanja zdravstvenog sistema, koji nije uspeo da ispuni normative ni iz 2006. godine, te da između 12% i 15% medicinskog osoblja nedostaje u sistemu.

Kako se navodi u saopštenju UPK, ekonomija koja zavisi od dvonedeljnog zatvaranja restorana, kafića i klubova teško da se može nazvati najboljom u Evropi.

I.P.

Prethodni članak

Prosvetari: Čekati da se obrazovni sistem slomi, najlošije je što nam se može dogoditi

Nastavljeni postupci protiv frilensera, URI poziva na solidarni protest

Sledeći članak