Lik socijalistkinje, antifašistkinje i naučnice, Branislave Brane Perović, na zidu osnovne škole u Grockoj

U toku je oslikavanje prvog murala u okviru projekta „Izuzetne žene Srbije“ na zidu Osnovne škole Ilija Garašanin u beogradskoj opštini Grocka posvećen Branislavi Brani Perović, učesnici Narodnooslobodilačke borbe, naučnici, fizičarki i prvoj direktorki Instituta za nuklearne nauke „Vinča“.

Oslikavanje murala u Grockoj u okviru projekta izuzetne žene Srbije

Kako se navodi na sajtu Opštine Grocka, Branislava Perović, prva direktorka jednog od vodećih naučnih instituta u državi, i to u oblastima prirodnih i tehničkih nauka, predstavlja neuobičajen spoj napredne aktivistkinje i vrhunske naučnice jer je za vreme rata aktivno i predano učestvovala u borbi protiv fašizma, rizikujući svoj život, ali je istovremeno i izuzetno važna u istoriji naše nauke – radila je na projektovanju najsofisticiranije opreme koja se koristi u institutu „Vinča“, formirala je Odeljenje za separaciju radioaktivnih izotopa, a zatim i Laboratoriju za atomsku fiziku u okviru Instituta. Brana Perović, revolucionarka i članica Komunističke partije Jugoslavije, pored bogate naučne karijere je nositeljka Partizanske spomenice i brojnih drugih odlikovanja.

Deset najznačajnijih žena XX i XXI veka biće na muralima širom Srbije u okviru projekta „Izuzetne žene Srbije“ koje realizuju Centar za ženske studije, Kulturni centar Grad i lokalne samouprave. Među izabranim ženama koje će se naći na muralima su revolucionarke, aktivistkinje, dizajnerke, političarke, pesnikinje, književnice, kompozitorke, sportistkinje, feministkinje, itd.

„Svima su im zajedničke ženska snaga, solidarnost, snažan i nepokolevljiv duh u borbi za emancipaciju žena i njihov ravnopravan položaj. U okviru ovog projekta odaćemo im svojevrsno priznanje – nove generacije će ih upoznati, a iskusnije će se podsetiti na značaj ovih autentičnih heroina svog vremena“ navode organizatorke projekta.

Planirani murali će se naći u više gradova. Mural Mitre Mitrović, revolucionarke i antifašistkinje će se naći na zidu u Požegi. Književnica i dobrotvorka Jelena Dimitrijević biće na nekoj od aleksinačkih fasada. Ljubica Marić, prva srpska kompozitorka i akademkinja SANU-a će se videti u Kragujevcu. Atletičarka Vera Nikolić će biti naslikana u Kruševcu, a arhitetkinja Jovanka Bončić Katereinić će biti na fasadi u Nišu. Novi Sad dobija mural rediteljke Verice Crvenčanin Kulenović, a Beograd dva – pesnikinje Gine Ranjičić i arhitetkinje Jelisavete Načić.

I.P.

Prethodni članak

Evropa između planova za energetsku tranziciju i većeg oslanjanja na ugalj

Kandidat levice favorit uoči predsedničkih izbora u Kolumbiji

Sledeći članak