Marš traktora indijskih farmera za Dan republike

Indijski farmeri su proslavili Dan republike „paradom traktora“ kojom je desetine hiljada njih ušlo u Nju Delhi nakon dva meseca protestnog kampovanja na ulazima u prestonicu Indije. Ni jučerašnji protest nije protekao bez okršaja sa policijom, jedna osoba je poginula, internet je bio isključen u delovima grada dok je čak dvadeset metro stanica bilo zatvoreno.

Iako se vlast protivila organizovanju „parade traktora“ ili bilo kakvog drugog protesta na državni praznik kada se u gradu organizuje vojna parada, na kraju je nevoljno odobrila ulazak poljoprivrednika u grad kroz tri jasno označene rute.

Kako prenosi portal Peoples Dispatch, ovaj masivni protest i kolone hiljada traktora koje su prevozile desetine hiljada ljudi je koordinisao Ujedinjeni front farmera (SKM, Samyukta Kisan Morcha) – koalicija sindikata i drugih organizacija poljoprivrednika koje protestuju već par meseci i koje su u novembru bile glavni organizatori najvećeg štrajka u istoriji čovečanstva.

Tokom ulaska u grad poljoprivrednike je pozdravilo na hiljade stanovnika Nju Delhija koji su bacali cveće na njih. Međutim, u nekoliko navrata je došlo i do žestokih sukoba sa policijom. Jedan deo demonstranata je skrenuo sa dozvoljene rute i naišao na policijske barikade na kojima je došlo do okršaja pri čemu je jedna osoba izgubila život.

Foto: Zeba Warsi / Twitter

Jedna veća grupa farmera je izvršila opsadu Crvene tvrđave, istorijskog spomenika i simbolički važnog mesta indijske državnosti, koju su i zauzeli, što je dovelo do reakcije policije i nasilnog isterivanja demonstranata sa ove lokacije.

U pojedinim delovima Nju Delhija kojima su se kretale kolone farmera vlast je naredila gašenje interneta, što je mera koju indijske službe često koriste, a čak dvadeset metro stanica je bilo zatvoreno.

SKM se ogradio od nasilja u svom saopštenju, prenosi NewsClick:

Uprkos svim našim naporima, neke organizacije i pojedinci su skrenule sa dogovorene rute i upustile se u nedolično ponašanje. Oduvek smo smatrali da je miran protest naša najveća snaga i da bi svaki prestup naškodio pokretu. Više od šest meseci borbe i preko šezdeset dana kampovanja na ulazima u grad su verovatno takođe doprineli ovakvoj situaciji.

Protesti podrške velikoj „paradi traktora“ su organizovani i u mnogim drugim gradovima Indije, a organizatori su najavili nastavak svojih akcija već za 1. februar kada se u parlamentu otvara diskusija o budžetu. Poljoprivrednici će tada započeti, svako iz svog mesta, marš ka prestonici.

Foto: All India Kisan Sabha / Facebook

Mesecima duga borba

Da podsetimo, poljoprivrednici u Indiji protestuju još od prethodne jeseni kada je desničarska vlada premijera Narendre Modija bez prethodnih konsultacija donela tri zakona koja se tiču poljoprivrede. Ovim zakonima se liberalizuje prodaja i kupovina poljoprivrednih proizvoda, smanjuje se uticaj države koja je garantovala otkupne cene i količine i otvara se prostor za uticaj i gomilanje profita privatnika. Poljoprivrednici se plaše da će ovi zakoni ionako nesigurnu poljoprivredu prepustiti na milost i nemilost tržištu.

O izuzetno teškom položaju indijskih seljaka ste već mogli da čitate na Mašini. Samo tokom 2019. godine je više od 10.000 poljoprivrednika, pritisnutih dugovima, je sebi oduzelo život. Poslednji potezi vlade im nisu dali novu nadu već su izazvali nezadovoljstvo koje oni iskazuju mesecima. Poslednja dva meseca kampuju na ulazima u Nju Delhi i uprkos najhladnijoj zimi u poslednjih sto godina tu ostaju i dalje. Kako kažu imaju dovoljno hrane za pola godine protesta i čak su napravili i privremene biblioteke i škole.

M.M.

Prethodni članak

Radnici Gugla se organizuju na međunarodnom nivou: pokrenuta sindikalna koalicija Alfa global

Manifest za osmomartovski štrajk esencijalnih radnica

Sledeći članak