MASA: na delu sistematski napad na autonomiju naučne zajednice

Foto: Luka Petrović / Mašina

Autonomija univerziteta i naučne zajednice je ugrožena budući da Vlada postavlja četiri člana upravnog odbora naučno-istraživačkih instituta, dok iz redova kolektiva dolazi tri člana. Time je osigurana stalna većina članova lojalnih Vladi, koji često donose odluke suporotne interesu zaposlenih na institutima, istakli su učesnici i učesnice konferencije za medije u organizaciji Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA).

Na prvoj konferenciji za medije od osnivanja MASA-e, predstavnici/ce nekoliko naučno-istraživačkih instituta i sindikata UGS Nezavisnost istakli su da je situacija u visokom obrazovanju izuzetno loša, uz očigledu nameru države da naruši autonomiju univerziteta i celokupne naučne zajednice.

Janko Baljak iz MASA-e je aktuelno stanje uporedio s 1990-im godinama kada je donet „Šešeljev zakon kojim je narušena autonomija univerziteta“ i rekao je da je ovo priprema za pokušaj ukidanja autonomije univerziteta u celini:

Razmere korupcije i poteškoća u radu su ogromni u akademskoj sferi. Postoje veliki problemi sa akademskom čestitošću, napredovanjem mladih istraživača i narušavanjem radnih prava. Naše društvo je u procesu puzajuće diktature i univerziteti su, pored medija, glavna meta. Vlast pokušava da uguši svaku klicu pobune u našem društvu.

Gazela Pudar Draško iz Instituta za filozofiju i društvenu teoriju govorila je o dešavanjima na tom institutu u proteklih deset meseci. Država je u proteklom periodu postavila sebi lojalne ljude upravni odbor instituta, a odnosi su se do krajnjih granica zategli kada je postavljen v.d. direktor van redova kolektiva, što je jedini takav slučaj u odnosu na sve naučno-istraživačke institute u Srbiji.

Insitut za filozofiju i društvenu teoriju odbio je da prihvati upravni odbor zato što od strane Vlade imenovan Zoran Avramović koji ima jasne nacionalističke i ksenofobne stavove. Nedavno je izjavio i da je naučna zajednica leglo Soroševe i NATO propagande. Smatramo da takvom čoveku nije mesto u upravnom odboru našeg instituta. Druga imenovana osoba od strane Vlade je u direktnom sukobu interesa, zato što se nalazi u sudskom sporu sa jednim od zaposlenih oko starateljstva nad detetom. Jasna je namera države da se uguši naša autonomija. Podržali smo građanske proteste prošle godine i sada nam se vlast zbog toga sveti. Oni su daleko moćniji, ali na nama je da se organizujemo i tome suprotstavimo. Podnećemo i Inicjativu za ocenu ustavnosti Zakona o nauci i istraživanjima“, istakla je Pudar Draško.

Vladan Čokić iz Instituta za medicinska istraživanja rekao je da upravni odbori ne poštuju odluke naučnih veća instituta i da stalnim preglasavanjem donose odluke po meri države. Država je Zakon o nauci i istraživanju skrojila po sopstvenoj meri i na taj način osigurala da ima stalnu većinu u upravnim odborima.

Njihovi članovi se samo pojave sa zadatkom da preglasaju članove iz redova kolektiva. Jasno je da su upravni odbori instrumenti u rukama Vlade i Ministarstva. Spoljni članovi nemaju nikavke veze sa kolektivom, a još su plaćeni, za razliku od članova koji dolaze iz redova zaposlenih. U početku smo mislili da se radi samo o izolovanim slučajevima, ali kada smo se udružili u MASA-u, shvatili smo da je reč o sistemskoj stvari, rekao je Čokić.

Suzana Blesić iz Instituta za medicinska istraživanja i radne grupe za etiku MASA-a navela je da su imenovani članovi upravnih odbora od strane Vlade uglavnom ljudi iz naučne zajednice, ali da svaki put slepo prate kako treba glasati.

Sve je počelo još 2010. godine, kada je tadašnji resorni ministar Božidar Đelić izmenio Zakon o nauci i istraživanjima i povećao broj članova imenovanih od strane Vlade. Ipak, postojala je dobra praksa konsultacija sa kolektivom oko važnih pitanja. Danas, svi spoljni članovi uvek glasaju na isti način, potpuno dirigovano, zaključila je Blesić

U borbu za zaštitu autonomije naučne zajednice i radnih prava zaposlenih na naučno-istraživačkim institutima uključio se i sindikat UGS Nezavisnost. Tomislav Živanović iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost dao je punu podršku naučnim institutima istakavši da će do kraja podržati predstojeće aktivnosti.

Nećemo stati dok ne uspostavimo demokratiju na nivou cele Srbije. Oni koji su sada opozicija spremali su narušavanje autonomije, a ovi sada nisu promenili zakon jer im tako odgovara. Po Srbiji se dešavaju skandalozne stvari. Na primer u Institutu za higijenu mesa direktorka tera protivkandidatkinju da bude tehnički saradnik i skuplja podatke sa terena. Institut za nuklearne nauke „Vinča“ trenutno nema upravni odbor, jer su članovi bili dekani, što je sukob interesa. Iz Ministarstva prosvete su zvali članove upravnog odbora Instituta za lekovito bilje da urgiraju za koga da se glasa. Žele da u potpunosti kontrolišu nauku, naročito društveno-humanističke nauke. Vreme je i da i mi krenemo u borbu“, rekao je Živanović na konferenciji.

L.P.

Prethodni članak

Desničarski predizborni sprint II: Levijatan izlazi na izbore

Smanjenje cenzusa za parlament po Vučićevoj meri

Sledeći članak