Maturanti na ulicama zahtevaju poništavanje prijemnih ispita

Foto: Marko Miletić / Mašina

Nekoliko stotina maturana osnovnih škola je danas protestovalo u Beogradu nakon vesti o odlaganju polaganja testa iz matematike. Njihovi zahtevi su da se ovogodišnji završni ispiti ponište i da im se omogući upis srednjih škola na osnovu uspeha tokom osnovnog obrazovanja.

Maturanti su počeli svoje okupljanje ispred zgrade Ministarstva prosvete nakon današnjeg odlaganja prijemnog ispita iz matematike do čeka je došlo pošto su zadaci procureli u javnost i kružili društvenim mrežama.

Nekoliko stotina učenika i učenica uz podršku manjeg broja roditelja je pred zgradom Ministarstva uzvikivalo „Nećemo prijamni“ i zahtevalo ostavku ministra Šarčevića.

Veći deo okupljenjih je ubrzo krenuo u šetnju centralnim ulicama Beograda dok je određeni broj maturanata ostao da blokira Nemanjinu ulicu ispred zgrade Ministarstva.

Troje predstavnika učenika je primljeno u zgradu Ministarstva, ali njihovi zahtevi za poništavanjem maturskih ispita nisu uslišeni, kako su nam rekli neki od okupljenih učenika.

Mi nismo ništa krivi“

Jedan od učenika koji je učestvovao u protestu nam je rekao da se sve ovo dešava „nakon polaganja ispita iz srpskog i da su sada oni oštećeni pošto očigledno neki mogu da dođu do rezultata svih testova dok neki ne mogu“.

Njegov drug je dobacio „Mi nismo ništa krivi!“ i dodao:

Treba da odgovaraju oni koji su krivi za ovo, mi smo učili a sada ne možemo normalno da polažemo.

Majka jednog od dečaka koji završava malu maturu je za Mašinu rekla:

Razlog za protest je krađa koja se ponavlja i koja predstavlja iživljavanje pojedinaca, zbog čega svi mi treba da trpimo. Deca i mi kao roditelji smo se pripremali i psihički i fizički za testove i na kraju dobijamo laži. Zahtev je da naša deca ne polažu prijemni, jer to u ovoj situaciji nije moguće.

Foto: Marko Miletić / Mašina

Sindikati zahtevaju ostavku ministra

Ministarstvo prosvete je danas saopštilo da se test iz matematike odlaže za četvrtak dok će se kombinovani ispit odigrati sutra prema planu.

Ministar Šarčević je za pojavljivanje testova iz matematike u javnosti optužio radnike i radnice u školama.

Testove je neko uzeo, otvorio, rešio i slikao i poslao, ili preprodao medijima. I to je to – izjavio je Ministar.

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ u svom saopštenju zahteva „neopozivu ostavku ministra Šarčevića.“

Dok iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije traže od ministra da „ne optužuje tako olako škole“ i poručuju mu da je „ovaj ispit upravo pao“.

Foto: Marko Miletić / Mašina

M.M.

Prethodni članak

Još jednom o zakonu o agencijskom zapošljavanju

Mladi su sve ugroženiji zbog nesigurnih oblika rada

Sledeći članak