Međunarodna podrška za slobodni i autonomni Afrin

Transparent na beogradskom Trgu Republike
Transparent na beogradskom Trgu Republike

Poslednjih dana se u Beogradu, kao i u drugim gradovima širom sveta, sprovode solidarne akcije u znaku podrške borbi za slobodu i autonomiju Afrina.

Juče je u Beogradu, na Trgu republike razvijen transparent s natpisom „Stop invaziji u Afrinu! Odbranimo samoorganizaciju, protiv država i kapitala!!“, dok su kod Turskog kulturnog centra, Turske ambasade i univerziteta, aktivisti postavili informativne plakate i ispisali grafite o zločinu koju vrši Turska u Siriji.

Ove aktivnosti su reakcija na ofanzivu koju turska vojska izvodi u granicama Sirije gde je opkolila grad Afrin. Ovaj grad u Demokratskoj federaciji severne Sirije (Rožava) je od ključnog značaja za ekonomiju te oblasti, kao i za izgradnju novog društva na temeljima jednakosti, solidarnosti i samoorganizovanja. Grad ujedno predstavlja utočište za mnoge izbeglice, budući da nije bio zahvaćen ratom u Siriji, sve do turske invazije.

Turska vojska sa svojim džihadističkim saveznicima vrši napade na Afrin od januara ove godine. To joj omogućava kako Rusija koja kontroliše vazdušni prostor nad Afrinom, tako i EU i SAD, budući da ne čine ništa da bi sprečili Tursku kao članicu NATO-a u izvršavanju ovog zločina. U Afrinu živi blizu milion ljudi.

Na plakatima koje su aktivisti lepili po gradu se podseća i na to da se u ovim sukobima koristi i oružije proizvedeno u Balkanskim zemljama kao i da transport tog naoružanja ide i sa beogradskog aerodroma ka Saudijskoj Arabiji odakle se doprema dalje u ratne zone.

Međunarodni dan podrške otporu u Afrinu zakazan je za 24. mart, a tim povodom će biti organizovan i protestni skup u Beogradu ispred Turske ambasade sa početkom u 12 časova.

Detaljnije o turskoj invaziji možete čitati ovde. Više informacija o izgradnji novog društva u Demokratskoj federaciji severne Sirije i o Kurdskom oslobodilačkom pokretu možete pročitati ovde.

Prethodni članak

Oružje oko nas ‒ veliki broj komada ilegalnog oružja u posedu građana

Štrajk upozorenja radnika javnog prevoza u Novom Sadu

Sledeći članak