Meksiko će nacionalizovati litijum

Meksički kongres je usvojio izmene i dopune zakona o rudarstvu kojim se nacionalizuju rezerve litijuma i prava na njihovu eksploataciju.

Senat Republike Meksiko, gornji dom meksičkog Kongresa, odobrio je izmene u utorak, 19. aprila, nakon što ih je prethodnog dana usvojio donji, Predstavnički dom. Očekuje se da će krajem nedelje amandman biti ozakonjen potpisom predsednika Andres Manuel Lopez Obrador, koji ga je i predložio.

Kako piše Euronews, ovim amandmanom menja se zakon o rudarstvu iz 1992. godine tako da prava istraživanja, eksploatacije i korišćenja litijuma budu isključivo rezervisana za meksičku državu i nađu se u nadležnosti federalne vlade. Njima će upravljati državna firma čije osnivanje je vlada Meksika takođe odobrila ove godine.

Podsetimo, Lopez Obrador je nacionalizaciju litijuma najavio u oktobru prošle godine, u okviru predloga ustavnih reformi koje je uputio Kongresu. Mogućnost da Kongres ne podrži predloge reformi Lopez Obrador je tada nazvao izdajom.

„Ukoliko se dogodi izdaja i (Kongres) ne učini litijum vlasništvom naroda, svejedno ćemo odbiti svaki zahtev za koncesiju na rudarenje litijuma“, kako su preneli mediji.

Predstavnički dom je u nedelju, 17. aprila, odbio predlog šire reforme elektroenergetskog sektora, nakon čega je Lopez Obrador podneo odvojeni predlog nacionalizacije litijuma, piše ABC news.

Dok rudarske korporacije smatraju rezerve meksičke litijuma najbogatijim na svetu, predstavnici vlade su osporavali ove tvrdnje. Naime, firma Bacanora Lithium je 2018. objavila da je u Sonori na severu Meksika pronašla ležište od 243 miliona tona litijuma. Nasuprot tome, Grasiela Markez, tadašnja sekretarka ekonomije Meksika, je 2020. izjavila da su ove procene preuveličane.

Novi zakon će onemogućiti izdavanje novih koncesija za istraživanje i rudarenje stranim kompanijama, a dovesti u pitanje i postojeće projekte, jer će rudarenje biti dozvoljeno samo onim firmama koje su već otpočele istraživanja i mogu da započnu eksploataciju. Najveći među njima, i jedini blizu toga da počne da daje komercijalne rezultate, je projekat Sonora Lithium koja je u delimičnom vlasništvu kanadsko-britanske kompanije Bacanora Lithium, a većinskom kineske firme Ganfeng Lithium. Ganfeng je ujedno i najveći proizvođač litijuma na svetu, koji snabdeva kompaniju Tesla.

I.K.

Prethodni članak

Sumnja za nezakonsku eksploataciju šuma: uhapšen direktor Nacionalnog parka Đerdap

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom ponovo pred Ustavnim sudom

Sledeći članak