Meštani Gornjih Nedeljica na oprezu nakon sastanka u Vladi

Predstavnici udruženja „Ne damo Jadar“ su u ponedeljak dobili dodatna uverenja od Ane Brnabić da će svi njihovi zahtevi biti ispunjeni, ali i saznali da će se o zabrani iskopavanja litijuma i bora raspravljati tek nakon izbora.

znakovi pored puta

Premijerka Srbije Ana Brnabić primila je u ponedeljak, 24. januara, predstavnike udruženja „Ne damo Jadar“ koji se bore protiv otvaranja rudnika Rio Tinta. Meštani Gornjih Nedeljica su zahtevali uverenja da se Rio Tinto neće vratiti u Srbiju nakon izbora, ali i procenu štete koju je ova kompanija do sada nanela lozničkom kraju i njeno saniranje. Kako prenosi N1, oni su tražili da se zaustave aktivnosti Rio Tinta, utvrdi kakvo je stanje postojećih bušotina i zemljište iz građevinskog vrati u poljoprivredno.  

Podsetimo, krajem avgusta 2021. meštani sela Gornje Nedeljice su utvrdili da je jedno jezero zamućeno supstancom nepoznatog porekla, optuživši Rio Tinto da je u tajnosti  i pre roka započeo iskopavanja. U novembru je utvrđeno da su bunari pitke vode meštana u valjevskom kraju zbog ispitivanja litijuma zagađeni toksičnim koncentracijama bora.

Predstavnici Ekološkog ustanka su prethodnih dana izrazili nepoverenje u spremnost Vlade da okonča poslovanje sa Rio Tintom i bojazan da je u pitanju predizborni trik. Oni su u petak, 21. januara, preuzeli dokumentaciju vezanu za projekat „Jadar“ i najavili da će objaviti mišljenje o njoj nakon što sve preuzete akte pregleda pravni tim pokreta.

Savo Manojlović iz inicijative Kreni-Promeni je u međuvremenu ocenio da je Prostorni plan područja posebne namene (PPPPN) za projekat „Jadar“, čije ukidanje predstavlja okosnicu prekida poslovanja između Srbije i Rio Tinta, ukinut na pravno nezadovoljavajući način.

„U dopisu smo jasno naveli da pre stavljanja van snage od strane Vlade, ministarstvo za zaštitu životne sredine mora da ukine saglasnost na Izveštaj o strateškom uticaju Prostornog plana“, na osnovu nepravilnosti u izradi saglasnosti, naveo je Manojlović za N1. Nepoštovanje pravnih procedura, po njegovom mišljenju, Rio Tintu otvara put da tuži Srbiju, a vlastima daje spreman izgovor da nakon izbora nastave sa spornim projektom. Inicijativa Kreni-Promeni je zato za četvrtak, 27. januar, u 7 popodne zakazala protest ispred Predsedništva, na kom će zahtevati ukidanje uredbe na pravno ispravan način i uvođenje zabrane za rudarenje bora i litijuma.

Na sastanku sa „Ne damo Jadar“ Brnabić je potvrdila da će biti ukinuta i sporna saglasnost. Kada je u pitanju zabrana istraživanja i iskopavanja litijuma i bora, međutim, premijerka smatra da će rasprava o tome moći da se održi tek nakon izbora.

Ekološke organizacije, uključujući i „Ne damo Jadar“, zahtevaju i izmene Prostornog plana Republike Srbije, u kom se predviđa na desetine novih lokacija za rudnike, kao i donošenje zakona kojim bi se rudarstvo uredilo sa više obzira prema lokalnom stanovništvu i zaštiti životne sredine.

Iz Rio Tinta su na nedavne događaje reagovali saopštenjem u kome se izražava zabrinutost zbog poništavanja PPPPN za projekat „Jadar“. Kako prenosi Dojče Vele, akcije kompanije Rio Tinto su u petak opale za 5% na sidnejskoj berzi, dok je cena litijuma skočila. Rudnik litijuma u blizini Loznice trebalo je da bude najveći rudnik tog tipa u Evropi.

I.K.

Prethodni članak

Radi(m) za džabe – kako do boljih radnih uslova u kulturi?

Stopirana prodaja Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ kod Prijepolja

Sledeći članak