Crveni se jezerce kod Gornje Nedeljice: meštani sumnjiče Rio Tinto

Meštani sela Gornja Nedeljica, kod Loznice, sumnjaju da je Rio Tinto u tajnosti započeo iskopavanja što je dovelo do promena u jezeru. Predstavnici kompanije negiraju optužbe.

jezerce sa crvenom vodom

Krajem prošle nedelje meštani sela Gornja Nedeljica su utvrdili da je jedno malo jezero zamućeno supstancom nepoznatog porekla, preneo je Danas.

Karakteristična crvena boja zamućenja podstakla je građane na podozrenje da je crvenilo znak da je Rio Tinto u tajnosti počeo sa iskopavanjima u okviru projekta rudnika litijuma planiranog u blizini. Zabrinutost meštana prethodno je izazvalo i samo pojavljivanje jezera, koje je na oranici nedavno nastalo od podzemnih voda.

Meštani okupljeni u udruženju Ne damo Jadar su o svojim bojaznima alarmirali javnost.

Rio Tinto negira optužbe. U saopštenju za javnost predstavnici ćerke firme Rio Tinta, Rio Sava Explorations (RSE), kažu da je u od 2007. do 2018. godine u blizini spornog jezera postojalo 15 istražnih bušotina, ali da nijedna od njih nije bila hidrogeološka. Oni stoga odbacuju mogućnost da su bušotine uzrok bilo nakupljanja vode, bilo njene obojenosti u crveno, prenosi N1.

Iz kompanije su takođe izjavili da ne planiraju početak iskopavanja u narednih pet godina, kao i da se projekat za rudnik nalazi u fazi izrade studije izvodljivosti.

Građani iz Ne damo Jadar, međutim, nemaju poverenja u reči predstavnika Rio Tinta i zahtevaju od nadležnih državnih institucija da ispita ovu pojavu, kao i da istraži posledice dosadašnjih aktivnosti australijske kompanije i njenih domaćih izvođača po životnu sredinu ovog kraja. Oni su naglasili da žive u stalnom strahu od toga da je ugroženo zdravlje njihovih porodica.

U najsvežijem obraćanju javnosti meštani apeluju na Ministarstvo zaštite i životne sredine da uvaži zahteve građana i pošalje inspekcije na teren, a na pravosudne organe, uključujući i Ustavni sud, na to da počnu da procesuiraju tužbe podnete protiv Rio Tinta.

Meštani tvrde i da se Rio Sava na terenu ponaša kao da je Projekat Jadar već odobren uprkos tome što u u javnosti govore da čekaju sve potrebne dozvole, prenosi N1.

Podsetimo, pre samo četiri dana uprkos građanskom protestu u Loznici usvojen prostorni plan grada koji omogućava dalji razvoj Projekta Jadar.

I.K.

Prethodni članak

Raste broj napada na Kurde u Turskoj, javlja HDP

Ko ima pravo da bude jak(a): treninzi kao sredstvo da budemo u kontaktu sa samim sobom

Sledeći članak