Mile Kekin: Važno je stvoriti solidarnije društvo!

Frontmen benda Hladno pivo, Mile Kekin uzeo je aktivno učešće na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. Kekin se nalazi na listi zeleno-leve koalicije koja u nedelju očekuje dovoljno glasova za ulazak u hrvatski Sabor. Sa Kekinom smo razgovarali o njegovom političkom angažmanu.

„U politiku sam ušao iz samoobrane“, kaže za Mašinu poznati muzičar.

Zeleno-levu koaliciju Možemo!, odnosno lisu broj 3 na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, čine: Možemo!, Radnička fronta, Nova ljevica, Orah, Zagreb je naš i Za grad – organizacije i stranke koje su prethodno zajednički uspele da uđu u zagrebačku skupštinu gde su kao opozicija bili veoma aktivni.

Mile Kekin je, kako kaže za Mašinu, ekipu okupljenu oko koalicije upoznao još tokom aktivističkih vremena kada su se borili protiv „političko-mafijaških investicija u centru Zagreba“.

„Tada sam im posvetio pjesmu. Poslije sam ih često podržavao dolaskom na njihove poosvjede i protestne akcije. U ove tri godine otkad su u Skupštini grada Zagreba oni su bili jedina opozicija kriminalnom gradonačelniku i dokazali su da imaju nesalomljivu kičmu i moralni kompas“, navodi Kekin.

Osim što je jedan od kandidata za poslanike i poslanice Sabora, Mile Kekin aktivno učestvuje u kampanji, a u cilju promocije liste napravio je i pesmu za koju je snimljen i spot u kojem učestvuju predstavnice i predstavnici zeleno-leve koalicije.

Sretni ljudi; spot za kampanju koalicije Možemo!

Kekina smo pitali da li pronalazi vezu između muzike koju pravi i politike koju zastupa koalicija Možemo!?

„Mislim da je u mojim pjesmama vrlo jasan politički i svjetonazorski stav. Već trideset godina pjevam protiv netolerancije, nacionalizma, i uništavanja prirodnih resursa i tvornica od strane ovih naših novih elita koje se bore s gramatikom“, rekao je Kekin.

Kako nam kaže Kekin, ovoj koaliciji su ga privukle vrednosti koje ti ljudi zastupaju, a to su pre svega zelena i samoodrživa ekonomija i društvena solidarnost.

Nemoguće je dovoljno naglasiti koliko je važno stvoriti solidarnije društvo. Samo će takvo društvo moći izdržati sve katastrofe koje nam još prijete.

Kekin se osvrnuo i na aktuelnu krizu usled pandemije koronavirusa.

„Ova pandemija na primjeru najveće velesile, SAD-a, upravo pokazuje kako ti je džaba najmodernije oružje svijeta ako nemaš svima dostupno javno zdravstvo. Neoliberalna logika u kojoj samo treba smanjiti sve poreze i ostaviti sve na milost i nemilost tržišta naprosto je ovom pandemijom poražena. Samo će se solidarna društva moći nositi sa klimatskim promjenama i katastrofama koja nas tek čekaju“, zaključuje Kekin.

Pred izbore u Hrvatskoj Kekin svojim fanovima i glasačima poručuje da „više ne moraju zaokružiti manje zlo“:

„Poručujem svima da se ne predaju apatiji i malodušju, da se ne boje korone nego da uzmu svoju kemijsku i svoju ruku i izađu na izbore i zaokruže listu broj 3!“

Prethodni članak

Clean Clothes Campaign i Novi sindikat: za dostojanstvenu platu tekstilnim radnicama

Nasilje u porodici u odnosu na prošlu godinu u porastu. I dalje bez izveštaja o primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Sledeći članak