Ministarstvo poljoprivrede zabranilo korišćenje poljoprivrednog zemljišta firmi Euro Litijum Balkan

Doneto je prvo ili jedno od prvih rešenja kojim se rudarskoj kompaniji zabranjuje korišćenje poljoprivrednog zemljišta, kaže advokat pokreta građana „Marš sa Kolubare“.

Euro Litijum Balkan je ona firma u blizini čijih istražnih bušotina u selu Lukavac kod Valjeva je utvrđena opasno visoka koncentracija bora. Podsetimo, u bunarima iz kojih su se meštani snabdevali vodom za piće bora je bilo nekoliko puta više nego što dozvoljavaju domaći zakoni, a u bari pored jedne od bušotina koncentracija bora je bila 108 puta veća od granične vrednosti, što je potvrdio Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu. Osnovni sud u Valjevu je zato 2021. izdao, a Viši sud u ovom gradu krajem decembra 2021. potvrdio zabranu istraživanja na jednom od tri područja u kojima ih je ovo preduzeće vršilo.

Kanadska kompanija je, međutim, istraživanja nastavila do kraja aprila, kada su meštani najpre onemogućili početak istražnih radova na dve bušotine, a zatim blokirali magistralni put Lukovac-Valjevo tokom protesta koji je 28. aprila održan u organizaciji Ekološkog ustanka i pokreta građana „Marš sa Kolubare“.

Nakon protesta pod sloganom „Zemlju nam trovati nećete“ Iz Euro Litijum Balkan su poručili da su obustavili istraživanja litijuma u selu Lukovac jer ova firma „najviše poštuje zdravlje i integritet svojih zaposlenih, podizvođača i pripadnika lokalne zajednice“, kako je tada preneo N1. Istom prilikom su saopštili da se istražne bušotine na kojima su 28. aprila sprečeni radovi ne nalaze na teritoriji područja „Valjevsko-mionički basen“, za koji važi zabrana, već u granicama područja „Valjevo Sever“, za koje nema zakonskih prepreka za izvođenje radova.

Ekološki ustanak je ove tvrdnje tada nazvao ciničnim, a jednim od simbola borbe protiv iskopavanja litijuma u Srbiji postao je Cvetko Jovanović, meštanin Lukavca, čije je zdravlje oštećeno zbog toga što je godinu i po dana pio zatrovanu vodu. 

U međuvremenu je Odeljenje poljoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prikupljalo dokumentaciju o poslovanju kompanije Euro Litijum Balkan po osnovi prijave na sumnju na nezakonito poslovanje ovog preduzeća u okviru projekta Valjevo – Mionica i projekta Valjevo – Sever. Prijavu je republičkoj inspekciji za poljoprivredu i šumarstvo u novembru 2021. podnela advokatska kancelarija Sretena Đorđević, pravnog zastupnika pokreta gradjana „Marš sa Kolubare“.

Inspektorat resornog Ministarstva je nedavno reagovao izdavši nekoliko rešenja kojim se kompaniji Euro Litijum Balkan zabranjuje korišćenje poljoprivrednog zemljišta, od prve do pete klase u nepoljoprivredne svrhe u katastarskim opštinama Šušeoka i Lukavac, kako je za N1 potvrdio Đorđević.

Đorđevića je prokomentarisao da je ovo prvo, ili jedno od prvih rešenja ove vrste u Srbiji, protiv rudarskih kompanija.

„Iz dopisa koji nam je stigao sredinom septembra proizilazi da je Ministatrstvo tokom juna donelo više rešenja protiv kompanije Euro Litijum Balkan i da je tokom inspekcijskog nazora utvrđeno više nezakonitosti u radu ove kompanije, što bi se moglo svesti na činjenicu da kompanija Euro Litijum Balkan godinama u nazad na poljoprivrednom zemljištu, od prve do pete klase, izvodi građevinske i rudarske radove što je apsolutno zabranjeno zakonom. Oni nisu pribavili odgovarajuće dozvole, oni nemaju ni rešenja o promeni namene tog zemljišta. Iz ugla propisa o poljoprivredi oni su potpuno na divlje radili sve ovo na terenu, na šta nisu imali prava. Ne samo što su kopali bušotine i radili određena geološka istraživanja, tu ima podataka o tome da su oni za potrebe tih istraživanja trasirali puteve u dužini od više stotina metara na obradivom zemljištu“ , rekao je za N1 advokat Đorđević. On je naglasio da je zemljište u dolini Kolubare zemljište prve, druge i treće klase i nazvao njegovo korišćenje od strane Euro Litijuma okupacijom.

Đorđević je takođe potvrdio navode aktivista i meštana da zatrovano zemljište ne može biti dovedeno u prethodno stanje, pa tako ni korišćeno za poljoprivredu.

N1 navodi da je Poljoprivredna republička inspekcija dostavila Obaveštenje o vršenju istražnih radnji litijuma i bora u katastarskim opštinama Šušeoka i Lukavac i ispuštanja opasnih i štetnih materija na poljoprivredno zemljište – hitne mere radi sprečavanja ili otklanjanja opasnosti po život ili zdravlje ljudi, imovinu veće vrednosti, životnu sredinu ili biljni i životinjski svet nadležnima u Ministarstvu rudarstva i energetike, Odeljenju rudarske i geološke inspekcije, Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, sektoru za vanredne situacije, odeljenju za vanredne situacije u Valjevu, Republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine, Ministarstvu za zaštitu životne sredine, načelniku Kolubarskog upravnog okruga, inspekciji rada, građevinskoj i sanitarnoj inspekciji i Republičkoj direkciji za vode.

Podsetimo, zagađenje poljoprivrednog zemljišta u valjevskom kraju navelo je meštane drugih krajeva da se pobune protiv istraživanja litijuma. Meštani Rekovca kod Kragujevca i udruženje nEKO brine za Levač tako već preko dve nedelje danonoćno sprečavaju da preduzeće Balkan istraživanja otvori treću bušotinu u njihovom kraju. Kao i u okolini Valjeva, i u Rekovcu se žale na to da lokalna samouprava nema razumevanja za to da su građanima ugroženi u prvom redu zdravlje, ali i primanja.

I.K.

Prethodni članak

Beogradski komunalci protestovali protiv formiranja novih javnih komunalnih preduzeća

Bivša Železnička stanica a budući Istorijski muzej Srbije postala deponija i prostor za odlaganje građevinskog materijala kompanije Beograd na vodi

Sledeći članak