Na javnoj raspravi o gondoli napadnut aktivista inicijative Ne davimo Beograd

Foto: Radomir Lazović / Facebook

U zgradi uprave grada Beograda danas je održana javna prezentacija ekperata o izgradnji gondole na Kalemegdanu.

Aktivisti i aktivistkinje Ne davimo Beograd su u pauzi koja je nastupila brzo nakon početka prezentacije raširili transparent sa natpisom: „Posle vas će ostati samo ruševine i pepeo“. Inicijativa

Ne davimo Beograd u saopštenju navodi da je u toku ove pauze napadnut njihov aktivista od strane funkcionera gradske uprave koji pokušao da pocepa transparent i da mu otme telefon.

Zainteresovani građani i građanke su najpre smešteni u malu salu koja nije imala kapacitet da primi sve zainteresovane posetioce i posetiteljke. Prezentacija je ubrzo nakon početka prekinuta zbog tehničkih problema, nakon čega je nastavljena u velikoj sali, koja takođe nije uspela da primi sve zainteresovane koji su postavljali brojna pitanja o projektu gondole a koja su se ticala štetnosti projekta i njegovom uticaju na životnu sredinu i kulturno-istorijsko nasleđe.

U saopštenju inicijative Ne davimo Beograd se navodi da je dobar broj mesta za sedenje bio popunjen gradskim službenicima, koji su glumili zainteresovanu javnost i da je sve učinjeno kako bi rasprava o projektu prošla bez mnogo buke.

Izgradnja gondole Kalemegdan – Ušće još jedan je u nizu napada gradske vlasti na zaštićena prirodna i kulturna dobra Beograda, a njeno izvođenje znači dalju i nepovratnu devastaciju životne sredine, beogradskog priobalja, zaštićenih vizura, zelenila parka Ušće i najvrednijeg spomenika kulture – Beogradske tvrđave, navodi se u saopštenju.

I.P.

Prethodni članak

Zatvara se Zastavina ambulanta u kojoj se leči 30.000 ljudi

U Beogradu je održan protest „Sloboda za Asanža“

Sledeći članak