Na Šodroš stigao buldožer

Ekološki front poziva sugrađane i saborce da dođu na Šodroš i priključe se odbrani jer se očekuje da uskoro počnu da rade građevinske mašine koje su na lokaciju stigle kasno sinoć.

„Nakon što je večeras, oko 19h, stigao bager, dojavljeno nam je da u 2h noćas stiže još mašina. Očekujemo da rano ujutru nastave uništavanje Šodroša! Ovo je poslednji apel Novosađanima da dođu i vlastima da sednu za sto sa nezavisnom strukom i aktivistima!“, objavili su na društvenim mrežama 26. oktobra aktivisti koji brane zelenu oazu i vodoutvrdu koja Novi Sad štiti od poplava.

Aktivisti su prethodnih dana ponavljali da nisu protiv izgradnje mosta u principu, pa čak ni protiv izgradnje mosta na lokaciji na kojoj se on gradi, već protiv načina na koji se gradi, u smislu netransparentnosti, nepoštovanja planske dokumentacije višeg reda, kršenja propisa, ugrožavanja životne sredine i bezbednosti Novog Sada od poplava.

Oni su podsetili na to da je Srbija 2009. ratifikovala Arhusku konvenciju, odnosno usvojila Zakon o potvrđivanju Konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine.

Ovaj zakon građanima obezbeđuje dostupnost informacija o životnoj sredini, pravo građana na informacije o životnoj sredini koje se nalaze u posedu državnih organa, učešće javnosti u donošenju odluka od značaja za životnu sredinu, pravo građana da učestvuju u izradi planova, programa, politike i zakonodavstva koji mogu uticati na životnu sredinu, kao i pravnu zaštitu, odnosno pravo građana na prigovor u slučaju da su im prava u vezi s pristupom informacijama ili javnim učešćem povređena, objašnjavaju iz Ekološkog fronta Novi Sad.

„Zbog čega onda ni stari ni novi gradonačelnik Novog Sada neće da razgovara o temama vezanim za životnu sredinu sa zainteresovanim građanima, kada ih na to obavezuje zakon? Ako je to tako, čiji su onda oni gradonačelnici uopšte?“, pitaju se novosadski aktivisti.

I.K.

Prethodni članak

U susret novoj sezoni serije „The L Word“

Podrinjski antikorupcijski tim će podneti krivične prijave protiv svih nadležnih sa obe strane Drine zbog ispuštanja opasnog otpada u reku

Sledeći članak