Najavljena akcija sprečavanja prisilnog iseljenja izbeglica

Krov nad glavom / Facebook
Krov nad glavom / Facebook

U ponedeljak počinje akcija sprečavanja prisilnog iseljenja izbeglih i raseljenih lica iz ratova devedesetih u Ustaničkoj ulici 244g u Beogradu – najavila je Združena akcija Krov nad glavom.

Država će pokušati da na ovoj lokaciji sprovodi prisilna iseljenja gotovo svakog dana u periodu od 23. jula do 10. avgusta od 9 časova ujutru.

Dvadeset ljudi, među kojima su samohrane majke, stari i bolesni i ratni veterani sa invaliditetom, suočava se sa životom na ulici – ističu organizatori solidarne akicije sprečavanja iseljenja.

Ovo neće biti prvi pokušaj deložiranja izbeglica iz stanova u Ustaničkoj ulici. Komesarijat za izbeglice je pokušao isto krajem prošle godine, ali su odustali zahvaljujući akciji koju su organizovali Krov nad Glavom i Kolektivna odbrana stanara.

Tada je Vladimir Cucić iz Komesarijata za izbeglice, obećao pred kamerama nalaženje alternativnog smeštaja svima prisutnima uz obećanje da niko neće završiti na ulici – podsećaju iz Združene akcije Krov nad glavom.

Međutim, umesto da se pobrine o elementarnoj egzistencijalnoj potrebi izbeglica zbog čega i postoji, Komesarijat za izbeglice ponovo će pokušati da izbaci na ulicu stanare iz Ustaničke 244g.

Na obezbeđivanje smeštaja ljudima u opasnosti od beskućništva Komesarijat odnosno država je obavezana i Ustavom koji nalaže direktnu primenu međunarodnih ugovora.

Naime, kao potpisnica Međunarodnog pakta o socijalnim, ekonomskim i kulturnim pravima Srbija je obavezna da licima koja se nalaze u opasnosti od beskućništva obezbedi smeštaj koji može adekvatno odgovoriti na zadovoljenje njihovih osnovnih potreba i ostvarivanju fundamentalnih ljudskih prava.

A.J.

Pogledajte Mašina video o problemu deložacija:

 

Prethodni članak

Radništvo se masovno suprotstavljalo merama štednje osamdesetih godina

Sprečena prva u nizu najavljenih deložacija u Ustaničkoj ulici

Sledeći članak