Najavljena kampanja protiv uvođenja „Beogradske kartice“ u javni prevoz

Najavljen je početak kampanje kojom se ukazuje na štetne strane najavljenog uvođenja „Beogradske kartice” na juče održanoj onlajn tribini „Javni prevoz Beograda - slobodan, ekološki, održiv i dostupan svima“.

gradski autobus na stanici u beogradu

Mreža „Združene inicijative i pokreti” i „Inicijativa za slobodan i održiv javni prevoz“ u ponedeljak 15. marta organizovala je tribinu o unapređenju sistema javnog prevoza u Beogradu prilikom koje je Strukovno udruženje Sigurne staze predstavilo jedanaest mera za stimulaciju korišćenja javnog prevoza i održivih načina kretanja u Beogradu.

Kako napominju iz Sigurnih staza, ova diskusija je ujedno bila i deo kampanje kojom organizacije i stručnjaci iz oblasti saobraćaja pokušavaju da ukažu na štetne strane najavljenog uvođenja „Beogradske kartice” koja bi trebalo da se nadoveže na „Bus plus” sistem.

Oni predlažu da se deo novca od akcize na gorivo, takse za registraciju motornih vozila, prihoda od parking servisa i ekološke takse preusmeri u fond za razvoj i modernizaciju javnog prevoza.

Zalažu se za unapređenje poslovanja i voznog parka GSP-a, za prelazak na vozila na komprimirani prirodni gas (CNG), proširivanje tramvajskih i trolejbuskoh mreža, razvoj sistema javnih bicikala i razvijanje biciklističkih koridora.

Jedna od njihovih prvih predloga je da se iz naplate javnog prevoza izbaci posrednik između korisnika i poslodavaca i prevoznika, firma Apex. Kako Sigurne staze objašnjavaju, od kada je 2012. godine uveden privatni sistem naplate i kontrole karata Busplus, Apex je inkasirao čak 70 miliona evra, a „nije doneo ništa dobro ni gradu, ni javnom prevozu, ni nama građanima“.

Prodaja karata je u poslednjih osam godina opala za petinu, dok je za 20% porastao broj automobila na ulicama prestonice, uzrokujući rast zagađenja i saobraćajnih gužvi. 

Zato su se govornici izjasnili u korist raskidanja ugovora sa Apexom i vraćanje upravljanja javnim prevozom gradu, kao i za „široku javnu i nezavisnu stručnu raspravu na temu mogućih modaliteta razvoja i finansiranja, i konačno izjašnjavanje svih Beograđana po ovom pitanju“.

Na tribini su govorili  Igor Velić, master inženjer saobraćaja iz udruženja Sigurne staze, Ivan Mladenović, vozač GSP-a i predstavnik Sindikata SOS iz GSP-a, Petar Stanić ispred Kampanje za slobodan javni prevoz, Davor Stupar iz udruženja Vratimo trolu 28, Lena Cvetković Kadić, turizmološkinja i članica inicijative Komšije sa Dorćola, Zoran Bukvić ispred kolektiva Ulice za bicikliste i Predrag Stakić iz inicijative Bus = Jednako, dok je razgovor ispred ZIP mreže i odborničke grupe GO Stari Grad, Srce grada moderirao Đorđe Miketić.

I.K.

Prethodni članak

Država vs. frilenseri – da li jači popušta?

Sindikat zahteva hitan prekid privatizacija javnih apoteka

Sledeći članak