Najavljena radikalizacija protesta protiv projekta „Jadar“

Na sastanku četrdeset ekoloških organizacija dogovorena je blokada auto-puta u Beogradu i jednog graničnog prelaza.

U nedelju, devetog januara, ekološke organizacije koje se protive izgradnji rudnika litijuma u zapadnoj Srbiji i realizaciji sličnih projekata štetnih po životnu sredinu održale su sastanak u Gornjem Milanovcu sa ciljem definisanja daljih koraka.

Ekološke organizacije su poručile da planiraju nastavak protesta 15. januara i pozvale građane da tada blokiraju auto-put u Beogradu, saobraćajnice u Srbiji i jedan granični prelaz.

Na najavu radikalizacije protesta reagovala je premijerka Ana Brnabić, koja je u medijskom gostovanju izjavila da će država reagovati ukoliko građani pokušaju da zatvore granice. Brnabić je ponovila ocenu da glavni cilj protesta nije zaštita životne sredine, nego pokušaj rušenja aktuelne vlasti, prenosi RTS.

Prethodnog dana, osmog januara, građani su blokirali puteve zahtevajući da se Rio Tinto povuče iz Srbije. Autoput je na poziv grupe ekoloških organizacija blokiran u Beogradu i Novom Sadu, a manje saobraćajnice u nekoliko manjih mesta.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je na dan protesta izjavila da je Vlada Srbije na korak od toga da se povuče iz saradnje sa Rio Tintom i poništi sve ranije izdate dozvole, kako su objavili mediji, ali i ponovo odgovornost za njihovo izdavanje prebacila na prethodnu garnituru vlasti. Brnabić je takođe ponovila da bi Rio Tinto na osnovu dosadašnjih sporazuma od Srbije mogao da zahteva veliku novčanu odštetu.

Pokret Ekološki ustanak je reagovao na premijerkinu izjavu, podsećajući javnost na to da su predstavnici vlasti tokom proteklih mesec dana davali kontradiktorne izjave. Dok je Aleksandar Vučić početkom decembra potrdio da sa Rio Tintom postoji potpisan ugovor, ministarka rudarstva Zorana Mihajlović je to demantovala sredinom meseca, a premijerka pred novogodišnje praznike izjavila da nikakvih obavezujućih dokumenata nema.

Predstavnici ekoloških organizacija i opozicije su zato ispoljili nepoverenje u obećanja državnih zvaničnika i najavili da će istrajati u zahtevu da se javnosti na uvid daju svi dokumenti koji predstavljaju pravni osnov saradnje sa australijskim rudarskim gigantom. „Ne mislim da ima iskrene želje da se to uradi, oni prosto pokušavaju da kupe vreme do izbora. Na tim izborima nemamo izbora nego da ih smenimo, jer ne samo Rio Tinto već i drugi projekti čekaju da budu nastavljeni posle izbora“, izjavio je Radomir Lazović u gostovanju na N1.

Pojedini predstavnici vlasti izrazili su neslaganje sa izjavama premijerke. Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je izjavio da će za odluku o prekidu saradnje sa Rio Tintom zahtevati „jasnije argumente od vike organizacija koje finansira Rokfeler“.

Ukoliko zahtevi ekoloških organizacija ni nakon 15. januara ne budu ispunjeni, naredni protest se očekuje 22. januara.

Na sastanku u Gornjem Milanovcu učestvovali su predstavnici oko četrdeset organizacija, uključujući uključujući Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i Ekološki ustanak, Otvorenu građansku platformu Akcija, Odbranimo reke Stare planine, Ne davimo Beograd, Pravo na vodu i Eko stražu.

I.K.

Prethodni članak

Deca na internetu: poverenje i samostalnost kao najbolja zaštita i sigurnost

Zašto podrška ženama koje trpe nasilje ne važi u slučaju Jelene Karleuše?

Sledeći članak