Najveći levi društveni pokret u Brazilu prvi put ulazi u parlament

Ukoliko Lula pobedi 30-og oktobra u drugom krugu predsedničkih izbora, sprovođenje progresivnih politika će zahtevati podršku na parlamentarnom nivou. Možda ih nije mnogo, ali narodni poslanici Pokreta seoskih radnika bezemljaša su iskusni saveznici u borbi za bolji Brazil.

Pokret seoskih radnika bezemljaša, Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra (MST), je masovni društveni pokret koji su formirali seoski radnici i svi oni koji žele da se bore za zemljišnu reformu i protiv nepravde i socijalne nejednakosti u ruralnim područjima.

Sa oko 1,5 miliona članica i članova, pokret radnika bezemljaša nije samo najveći društveni pokret u Brazilu, već i u celoj Južnoj Americi. Osnovan je 1984. godine, a izrastao je iz okupacija velikih nekorišćenih zemljišta zarad obezbeđivanja egzistencije ljudima bez zemlje i posla.

Otada Pokret je predvodio preko 2500 okupacija zemljišta u kojima je učestvovalo oko 370 hiljada porodica, koje danas žive na 7,5 miliona hektara okupiranog zemljišta. Pokret se bori za obezbeđivanje školovanja i zdravstvene nege, zemljoradničke zajmove i osniva zadruge.

Opšti izbori održani u nedelju 2. oktobra u Brazilu su prvi na kojima su se kandidovali predstavnice i predstavnici Pokreta seoskih radnika bezemljaša. Na to su se odlučili, kako sami objašnjavaju, na osnovu vere da za promenu stanja u zemlji na bolje za siromašne nije dovoljno izabrati boljeg predsednika, nego je neophodno imati i narodne poslanike koji su posvećeni progresivnom političkom projektu.

Bezemljaši su svojom podrškom stali iza predsedničkog kandidata Radničke partije Luisa Inasija Lula da Silve, i njihovi kandidati su učestvovali na izborima ispred Luline stranke.

Od ukupno 15 kandidata Pokreta seoskih radnika bezemljaša njih šestoro je izabrano za narodne poslanike u skupštinama nekoliko brazilskih država i u donji dom Federacije.

Bezemljaši smatraju da su poslanici poput njihovih značajni za upravljanje zemljom pod potencijalnim Lulinim predsedništvom.

Podsetimo, kandidat levice za predsednika Brazila, Lula da Silva, je osvojio najviše glasova na izborima u nedelju, ali nedovoljno da bi u prvom krugu pobedio ekstremnog desničara i aktuelnog predsednika Žaira Bolsonara.

Drugi krug predsedničkih izbora se održava 30. oktobra, a kandidati su već nastavili svoje kampanje.

Za progresivne pokrete ulog je ogroman. Pored pogoršanja životnih uslova u Brazilu, pod Bolsonarom su porasle i druge nesigurnosti, uključujući i pitanje bezbednosti aktivista.

Još tokom izborne kampanje 2018. godine Bolsonaro je izjavio da će očistiti zemlju od levičara. Protivnik je prava žena i manjina, umrežen je kako sa delovima vojske tako i sa kriminalom. Tokom kampanje za poslednje izbore Bolsonarove pristalice su počinile niz nasilnih dela prema Lulinim pristalicama, od prebijanja trudnica do ubistva.

A.J.

Prethodni članak

Ko je rušio u Savamali? Ne davimo Beograd traži obrazovanje anketnog odbora i komisije koji bi ispitali rušenje i ugovor o Beogradu na vodi

Pišite nam ukoliko su vam ugrožena radna prava i želite da objavimo tekst o tome

Sledeći članak