Kandidat levice Lula da Silva na prvom mestu, ali nedovoljno glasova za pobedu u prvom krugu

Veteran radničkog pokreta i kandidat Radničke partije dobio je 48,4%, aktuelni predsednik i kandidat ekstremne desnice 43,3% – znatno više od onoga što su istraživanja predviđala.

Juče su održani opšti izbori u Brazilu. Građani te zemlje su birali predstavnike na svim nivoima vlasti, ali najviše pažnje je privuklo pitanje koje je ostalo nerešeno – ko će da bude novi predsednik najveće južnoameričke države.

U mesecima koji su prethodili izborima u Brazilu sva ispitivanja javnog mnjenja su davala značajnu prednost veteranu radničkog pokreta Lula da Silvi.

Ipak rezultati nakon jučerašnjih glasanja pokazuju da podrška ekstremnoj desnici ne jenjava. Žair Bolsonaro je umesto prognoziranih 31% osvojio čak 43,3% glasova.

Lula da Silva sa osvojenih 48,4% glasova je završio na prvom mestu, ali za pobedu u prvom krugu bilo mu je potrebno premašiti 50%. Podsetimo, neka ispitivanja javnog mnjenja su predviđala pobedu kandidata Radničke partije u prvom krugu.

Nadalje, o udobnoj poziciji desnice govore rezultati parlamentarnih izbora. U senatu Bolsonarovi saveznici osvojili su 19 od 26 mesta, javlja Reuters. Prema preliminarnim rezlutatima u Donjem domu Lulina koalicija može da računa na 28, desne partije na 22 mesta.

Najviše poslanika, međutim, imaće koalicija „Centrao“, koju je Benjamin Fogel za portal Jacobin opisao kao „niz pogrešno nazvanih „fizioloških partija“ koje postoje samo da bi svoje glasove u Kongresu razmenile za javna sredstva“.

Bolsonaro je uoči izbora izjavio da bi Lulina pobeda u prvom krugu značila krađu izbora. Nije se libio ni aludiranja na spremnost da pučom zadrži vlast u svojim rukama.

Ako bude drugog kruga izbora „napadi na demokratiju, pretnje državnim udarom, dezinformacije i političko nasilje samo će se pojačati. Bolsonaro će iskoristiti svoju moć da poremeti demokratski proces i da pokuša da dobije ustupke kako bi zaštitio sebe i svoju porodicu od krivičnog gonjenja“, komentarisao je Fogel uoči jučerašnjih izbora.

Drugog kruga će biti i to 30. oktobra. Lula je u svom dobro poznatom optimističnom duhu rekao da ishodi prvog kruga samo odlažu pobedu levice i da će već u ponedeljak nastaviti kapanju:

„Nema odomora. Razgovaraćemo sa našim prijateljima, sa našim neprijateljima. Mi imamo najbolje rešenje za životne probleme ljudi u Brazilu.“

Do drugog kruga tekstove na Mašini o Brazilu možete čitati ovde.

A.J.

Prethodni članak

„Znanje i tolerancija“ protiv „mračnjaštva i nasilja“ na izborima sutra u Brazilu

Na izmenama koje se tiču dualnog obrazovanja može se raditi tek nakon donošenja novog Zakona o radu, smatraju u sindikatu „Sloga“

Sledeći članak