Nakon 11. dana štrajkova i protesta u Francuskoj sindikati pozivaju na nastavak borbe protiv penzione reforme

Namera je sindikata da pokažu da energija borbe protiv Makronove reforme ne jenjava i već su pozvali na 12. dan štrajkova i protesta sledećeg četvrtka.

Više stotina hiljada ljudi je protestovalo juče širom Francuske u sklopu 11. dana štrajkova i protesta koji organizuju sindikati protiv Makronove penzione reforme koja, nakon usvajanja bez glasanja u Donjem domu parlamenta, čeka na odluku Ustavnog saveta Francuske.

Dan pre protesta predstavnici sindikata su se sastali sa Vladom prvi put otkad je u januaru predstavljen zakon o penzijama, ali su sastanak napustili nakon nepunih sat vremena uz obrazloženje da je Vlada odbila da priča o odustajanju od podizanja starosne granice za odlazak u penziju:

„Neuspeh sastanaka je očigledan kada premijerka ne dozvoljava niti ulazak u tu diskusiju “, rekao je medijima Siril Šabanije u ime osam vodećih sindikata u zemlji.

Namera je sindikata da pokažu da energija borbe ne jenjava i već su pozvali na 12. dan štrajkova i protesta sledećeg četvrtka.

„Moramo da nastavimo sa mobilizacijom do kraja, dok vlada ne shvati da nema drugog izlaza osim povlačenja ove reforme“, rekla je Sofi Bine, nova predsednica sindikata CGT, a prenosi France 24.

Istraživanja javnog mnjenja potvrđuju da je nezadovoljstvo sa reformom penzionog sistema rasprostranjeno, te da je i dalje ne prihvata dve trećine stanovništva. Međutim, činjenica je da se protesti i štrajkovi smanjuju.

Čak iako se gledaju procene organizatora protesta, koje su redovno veće od procena policije, broj demonstranata juče je postigao otprilike polovinu od najveće manifestacije početkom marta kada je na ulice francuskih gradova izašlo 1,2 miliona ljudi.

Radnici u rafinerijama i dalje štrajkuju, međutim u školama je učešće u štrajku na oko 20%, a metro u Parizu je prvi put nesmetano saobraćao na danu štrajkova i protesta.

Da bi zakon o penzijama koji bi podigao starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62 do 64 stupio na snagu potrebno je da ga odbori Ustavni savet Francuske.

Blagoslov Ustavnog saveta je potreban zbog toga što je zakon usvojen na osnovu ustavne procedure kojom je Vlada preskočila glasanje u Donjem domu Narodne Skupštine Francuske, u kojem nema apsolutnu većinu, te joj usvajanje zakona nije bilo zagarantovano.

Podsetimo, opozicija je podnela dve inicijative za glasanje o nepoverenju Vladi, nakon što je ona usvojila zakon o penzijama mimo Donjeg doma, međutim, obe su propale.

Ustavni savet će o zakonu o penzijama odlučivati 14. aprila.

Borba protiv penzione reforme traje od sredine januara.

Policijsko nasilje prema demonstrantima je pojačano otkada je zakon o penzijama usvojen mimo Donjeg doma parlamenta.

A.J.

Prethodni članak

Učešće žena u politici u Japanu je među najnižim u svetu, lokalni izbori su šansa za promenu

BOŠ i RERI pozivaju javnost da se uključi u raspravu o Integrisanom nacionalnom energetskom i klimatskom planu

Sledeći članak