Nakon Amazona i Epl dobija prvi sindikat?

Radnici Eplove (Apple) radnje u Atlanti su juče podneli zahtev da im se odobri glasanje o pokretanju sindikata u njihovoj radnoj jedinici što bi bio prvi sindikat u ovom tehnološkom gigantu.

Apple radnja

Iako broj sindikalno organizovanih radnika i radnica u privatnom sektoru u SAD ostaje na istorijsko niskom nivou vesti koje poslednjih nedelja stižu iz ove države se sa pravom mogu smatrati veoma pozitivnim za radnički i sindikalni pokret.

„Sindikat svima“ je postala krilatica koju aktivisti sve češće ističu, a koja je dobila zamah nakon osnivanja sindikata u Amazonu i prvih značajnih koraka u tom pravcu u Starbaksu. Činjenica da sada postoji i velika šansa za osnivanje prvog sindikata u Eplu, u još jednoj velikoj kompaniji koja je poznata po antisindikalnom delovanju, otvara prostor za verovanje u bolju budućnost za sindikalni pokret.

Kako javljaju mediji, predloženi sindikat u Eplovoj radnji u Atlanti bi imao nešto više od 100 članova, a prema zakonima SAD-a inicijatori udruživanja su prikupili potpise 70% zaposlenih i peticiju predali Nacionalnom odboru za radne odnose (National Labor Relations Board – NLRB). Ova institucija bi trebalo da odobri glasanje o osnivanju sindikata među zaposlenima za koje se pokretači nadaju da će biti organizovano između 5 i 7. maja. Ukoliko bude osnovan novi sindikat će se zvati Radnički sindikat Epla (Apple Workers Union).

„Mislim da je sada pravi trenutak pošto se jasno oseća momentum koji ide u korist radnika. Dok smo sedeli i razgovarali o tome šta nam je činiti shvatili smo da mi volimo Epl – a napuštanje firme nije nešto što i bilo ko od nas želeo. Međutim, želimo da unapređujemo Epl“, rekao je Derik Bovls, član organizacionog komiteta sindikata.

Visina zarada je bila osnovni pokretač organizovanja radnika. Naime, početna plata u ovoj Eplovoj radnji je 20 dolara po satu, što je daleko ispod 31 dolara po satu što se smatra dovoljnim za ostvarivanje plate za život u glavnom gradu Džordžije. Zahtev sindikata će biti da se početna plata poveća na 28 dolara po satu.

Za razliku od sindikata u Amazonu koji su autonomno organizovali radnici te kompanije, pokretanje sindikata u Eplu ima podršku velike i stare centrale – sindikata Američkih radnika u telekomunikacijama (Communications Workers of America).

M.M.

Prethodni članak

Umesto u školi, mladi se o seksualnom zdravlju informišu na internetu

Nesporna pobeda Makrona – nesporni kontinuitet političkih podela

Sledeći članak