Nakon što su poništene presude protiv njega, Lula najavljuje da će se možda kandidovati protiv Bolsonara

Vrhovni sud Brazila je pre nekoliko dana poništio sve presude protiv bivšeg predsednika države i lidera Radničke stranke Luis Inasija Lula da Silve.

Lula da Silva drži govor na protestu 2018. godine

Odlukom Vrhovnog suda najveće južnoameričke države od 15. aprila Luli da Silvi su vraćena sva politička i građanska prava čime su stvorene i mogućnosti da se on kandiduje za predsedničke izbore 2022. godine. U intervjuu za argentinsku televiziju C5N Lula je rekao da ukoliko politički kontekst to bude zahtevao on će se kandidovati na izborima:

Da pobedimo fašistu kakav je Bolsonaro, genocidnog vođu koji je najodgovorniji za haos koji je donela pandemija koronavirusa.

Nedavna istraživanja pokazuju da je Lula da Silva trenutno u javnosti popularniji od aktuelnog predsenika Brazila Žaira Bolsonara čija je popularnost dosta opala zbog lošeg odgovora države na epidemiju koronavirusa. Sa više od 370.000 preminulih od korone Brazil je među najteže pogođenim zemljama, a Bolsonaro ostaje jedan od najpoznatijih koronaskeptika koji stoji na pozicijama „to je samo grip“ – zbog čega ga mnogi smatraju najodgovornijim za lošu epidemiološku situaciju.

Pre nego što Radnička stranka i Lula da Silva odluče o kandidaturi konsultovaće se sa drugim levim snagama kako bi postigli konsenzus oko osobe koja najbolje „predstavlja progresivne snage“, rekao je Lula da Silva.

Da podsetimo, Lula je 2017. godine uhapšen a zatim i osuđen na dvadeset pet godina zatvora na osnovu optužnice za korupciju i pranje novca. Sudija u ovom procesu je bio kontraverzni Serđo Moro, koji se sada nalazi na poziciji ministra pravde u desničarskoj vladi Žaira Bolsonara.

Kako smo ranije pisali Lula da Silva ima staž borca u radničkom pokretu još iz sedamdesetih godina kada tokom diktature u Brazilu postaje radikalni sindikalac. Osamdesetih učestvuje u osnivanju Radničke stranke, a kao njihov kandidat postaje predsednik Brazila 2003. godine. Na ovoj funkciji ostaje do 2010. godine, a u tom periodu Brazil doživljava veliki ekonomski razvoj a zahvaljujući snažnoj socijalnoj politici milioni ljudi izlaze iz siromaštva a društvena nejednakost se smanjuje.

Upravo sprovođenje politika koje su dovele do smanjenja siromaštva, kao i jake veze sa radničkim i sindikalnim pokretom, Lulu ponovo dovode na liniju fronta sa sasvim suprotinim politikama koje trenutno u Brazilu predvodi Bolsonaro.

M.M.

Prethodni članak

Matković: predlaganje solidarnog poreza nije znak promene politike MMF-a

Superliga – liga bez briga za superbogate

Sledeći članak