Nasilno iseljenje porodice Havatmi

Foto: Predrag Momčilović
Foto: Predrag Momčilović

Danas je nasilno iseljena porodica Havatmi iz njihovog stana na Dorćolu.

Poučeni iskustvom od pre mesec dana kada je građanskom akcijom sprečeno deložiranje te porodice, privatni izvršitelji u pratnji jačih policijskih snaga su izašli na teren nekoliko sati pre termina za koji je bila najavljena deložacija.

Iako su privatni izvršitelji i policija ušli u stan porodice Havatmi, deložiranje je bilo privremeno sprečeno tako što je stotinjak okupljenih protivnika deložacija blokiralo izlaz iz zgrade. Okupljeni su napravili i barikade na sporednim ulazima u objekat.

Među prisutnima su bili pripadnici kako levičarskih tako i desničarskih organizacija, pokreta odnosno partija.

Podsećamo da je do pretnje deložiranjem došlo nakon što je privatni izvršitelj Nenad Botorić na osnovu naplate duga od 6.500 evra prodao stan porodice Havatmi, kao i da je stan prodat pre zakonskog roka koji je Branka Havatmi dobila da otplati dug što nije odbijala da učini.

Policija je odbila da pusti novinare u zgradu u kojem je stan porodice Havatmi, čime su sprečili izveštavanje o ophođenju policije i drugih lica uključenih u proces iseljenja ove porodice.

Nakon što je stiglo policijsko pojačanje, članovi porodice Havatmi su izvedeni iz stana.

Samo izvršenje je dodatno potrajalo pošto se otkrilo da su na teretnom vozilu namenjenom za prevoz nameštaja iz stana probušene gume.

Privatni izvršitelj nije hteo da omogući medicinskom osoblju da pruže pomoć sinu Branke Havatmi. Tarek, koji boluje od cerebralne paralize, kasnije je odveden ambulantskim kolima.

Foto: Nenad Porobić
Foto: Nenad Porobić
Među okupljnenima na solidarnoj akciji je bila i Julijana Terek koju su sa sinom pre nekoliko dana, takođe nasilno, iselili iz prostora na opštini Savski venac u kojem su živeli i radili. U razgovoru s novinarima Mašine ona je rekla da su je prilikom iseljenja „dva policajca izvukla nasilno iz kreveta“, kao i da su joj „ostale masnice na nadlakticama“. Osim toga Terek je rekla i da „više nema poverenja u zakon“.

I u tom slučaju su izvršitelji i policija postupili prema zakonu koji im omogućava da nakon prvog pokušaja deložacije ne najave tačno vreme narednog izvršenja. Time se na ionako ugrožene osobe vrši dodatan psihički pritisak i ujedno se sprečava mogućnost da aktivistkinje i aktivisti organizu solidarne akcije.

Sudeći prema ovim poslednjim primerima država i privatnici menjaju svoju taktiku i nastupaju sve agresivnije u ostvarivanju svojih interesa. To zahteva i konsolidovanje antideložacijskog pokreta i stvaranje novih strategija za sprečavanje ovako nehumanog postupanja sa materijalno ugroženim ljudima.

Foto: Predrag Momčilović
Foto: Predrag Momčilović
Foto: Predrag Momčilović
Foto: Predrag Momčilović
Foto: Predrag Momčilović
Foto: Predrag Momčilović

Prethodni članak

Predsednik protiv naroda

Deca će biti konkurencija svojim roditeljima

Sledeći članak