Jedinstvena poruka protesta: „Ne plašimo se i odbranićemo se!“

Širom Srbije je tokom vikenda održan niz protesta i blokada saobraćajnica.

U Beogradu su u nedelju u šest popodne građani preplavili Trg republike na protestu protiv režimskog nasilja na koji su pozvali Ekološki ustanak, Otvorena građanska platforma Akcija i Ne davimo Beograd. Prethodno se nekoliko hiljada građana okupilo da zahteva efikasnu zaštitu životne sredine na trećem protestu za bezopasan vazduh, koji je održan istog dana u podne u organizaciji Eko straže.

U subotu popodne širom Srbije održane su blokade saobraćajnica u znak protesta protiv nedavno usvojenih Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu, te politika i projekata aktuelne vlasti. Podsetimo, Zakonom o eksproprijaciji je eksproprijacija omogućena privatnim kompanijama, a smatra se da se donosi u svrhe sprovođenja projekta Jadar, sa kojim su građani takođe izrazili neslaganje u subotu. Prethodnih dana demantovane su izjave premijerke Ane Brnabić da je Rio Tinto otkupio svo potrebno zemljište.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije izdalo dozvolu za blokade saobraćajnica, a građane su u subotu kordoni policajaca sprečavali u izvršenju blokade. Tokom protesta je došlo do privođenja građana u više gradova, policija je u tome ispoljila i nepotrebnu brutalnost, a bilo je i incidenata.

Do najvećih incidenata došlo je u Šapcu, gde su protivnici protesta na građane koji su blokirali most nasrnuli palicama i čekićima, a postojala je i pretnja da će na građane krenuti bager. Policija nije sprečila nasilnike sa hladnim oružjem. Priveden je, međutim, Dragan Milovanović Crni, koji se fizički obračunao sa vozačem bagera, članom Srpske napredne stranke, što je bio i neposredni povod za protest Stop režimskom nasilju.

Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd opisao je dešavanja u Šapcu i ponovio pitanje policiji kome služi – državi ili Aleksandru Vučiću.

„Da li se stide? Ovo je ono što mi poštujemo, ovo je ono za šta smo mi danas ovde, za šta ćemo svaki put biti na ulici da se suprostvimo nepravdi i onome što SNS radi“, poručio je Veselinović okupljenima.

„Juče je stigla komanda da se pregazi narod u Šapcu bagerom. Nećemo to trpeti!“, izjavio je Nebojša Zelenović iz Zajedno za Srbiju i Akcije, zahtevajući da Milovanović bude pušten, a oni koji su krenuli na građane bagerom uhapšeni. Građani u Srbiji su besni i ne mogu više ovo da trpe, poručio je Zelenović, zahtevajući da se sazna ko je izdao naređenje da se policija povuče i da se napadne goloruki narod.

Širom Srbije je tokom vikenda održan niz protesta i blokada saobraćajnica; Foto: Ekološki ustanak / Facebook

„Ne plašimo se i odbranićemo se! Ovo je odbrana pristojne Srbije – ovo je odbrana slobodnih ljudi. Ne damo da budemo kolonija, ne damo da se usvoji sramni zakon koji će omogućiti da ljudi u Nedeljicama i Jadru ostanu bez kuća, koji će omogućiti da se od najplodnijeg dela Srbije napravi deponija!“, poručio je Zelenović.

„Svaka kuća u Srbiji ima bar jedan čekić, a čemu služi čekić? Da se njime kuju ekseri, a ne da se razbijaju glave. Aleksandre Vučiću, bivši potpredsedniče SRS, i sadašnji državni činovniče broj jedan … Da li ti stvarno misliš, nesrećo, da ćemo mi mirno gledati kako tvoje paravojne formacije ljudima razbijaju glave čekićima samo zato što brane svoju zemlju koji si rešio da im otmeš“, poručio je Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka, dodajući da je ključna reč narednih meseci ustanak.

On se, takođe, zahvalio „Eko straži“ na organizovanju skupa za bezopasan vazduh, koji je nazvao veličanstvenim.

Đorđe Miketić iz pokreta Srce grada izjavio je da je u Šapcu ukinuta država, i da neće biti ni države ni institucije dok ovaj režim ne bude pao.

Nakon okupljanja na Trgu Republike građani su se u protestnoj šetnji uputili ka zgradi RTS-a. Protest su podržali i politička platforma Solidarnost, Izbor za našu opštinu, #1od5miliona, a u njemu su učestvovali i predstavnici Demokratske stranke, Nove stranke, Narodne stranke.

Komentarišući incidente u Šapcu, premijerka Srbije Ana Brnabić je na Happy televiziji u ponedeljak izjavila da bager u Šapcu „nije krenuo kroz gomilu“ nego išao „dva-tri kilometra na sat da slučajno nekog ne bi povredio“, prenosi N1. Vlasti su pokušale da relativizuju značaj protesta, komentarišući da se na njima okupilo po nekoliko stotina ljudi.

Protesti su danas održani i u Loznici i Šapcu, a naredna blokada saobraćajnica najavljena je za nastupajući vikend.

I.K.

Prethodni članak

„Sloga“ saopštava da je preminula jedna od otpuštenih radica kompanije Vali iz Loznice

BIRN: vijetnamskim radnicima uskraćeno sindikalno delovanje, štrajk i druga prava

Sledeći članak