Nema pomoći za poplavljeno romsko naselje?

Izgradnja zida oko naselja „Marko Orlović“ u Kruševcu; foto: Dimitrije Petković
Izgradnja zida oko naselja „Marko Orlović“ u Kruševcu; foto: Dimitrije Petković

Prošlonedeljne obilne padavine uništile su romsko naselje u beogradskom naselju Žarkovo.

Voda je u nekim kućama dostizala nivo i preko jednog metra, pa je osamdesetak stanovnika ovog naselja ostalo bez ičega, saznajemo od aktivistkinja na terenu.

Zbog odsustva bilo kakve infrastrukture, u kućama su završile velike količine blata i fekalija, pa je u naselju trenutno nemoguće živeti. Zbog toga su stanovnici naselja bili privremeno smešteni u prostorijama mesne zajednice, ali su bili prinuđeni da te prostorije napuste nakon najave izlaska komisije za procenu štete, koja ipak nije obišla naselje.

Većina stanovnika ovog naselja sada je u dvorištima svojih kuća i sami rade na rasčišćavanju. Za razliku od ostalih poplavljenih delova Beograda, Romima nije obećana nikakva pomoć za sanaciju štete. Pomoć im pružaju aktivistkinje Romskog centra za žene i decu „Daje”.

Mnogo je dece, a neka deca su dobila osip i neke promene po koži, zbog neadekvatnih uslova u kojima žive nakon poplave. Ima i bolesnih, dijabetičara, situacija je jako teška a niko ne nudi pomoć. Trenutno su im najpotrebniji dušeci, veš, hrana ili bilo kakav smeštaj – izjavila je za Mašinu aktivistkinja Romskog centra za žene i decu „Daje” Nada Đuričković.

Situacija u kojoj se nalaze Romi potopljenog naselja samo je još jedna kap u čaši problema koji su zadesili Rome širom Evrope u predhodnih nekoliko meseci.

Raste netrpeljivost prema Romima širom Evrope

Tek što je stupio na mesto ministra unutrašnjih poslova Italije, Mateo Salvini izjavio je da treba izraditi registar svih Roma u Italiji i da treba proterati one koji nisu državljani Italije. Desetak dana nakon ove izjave, usledilo je rušenje romskog kampa u Rimu u kome je živelo 450 Roma.

Nasilje nad Romima eskaliralo je i u Ukrajni. Početkom aprila, desničarska organizacija C14 spalila je romsko naselje u Kievu i proterala stanovnike. Kulminacija svih događaja desila se u subotu 30. juna kada je grupa mladih neofašista napala omaleno romsko naselje na severu Ukrajne. U ovom napadu na smrt je izboden Rom star 24 godine, a desetak stanovnika naselja je ozbiljno povređeno, uključujući i decu.

Iako zvanično najveća nacionalna manjina Evrope, Romi najviše osećaju posledice jačanja desničarske ideologije. Ignorisanje ovakvih akata samo produbljuje i podstiče mržnju prema najsiromašnijim slojevima društva.

Aktuelne politike, ali i neki događaji iz skorašnje istorije ukazju na to da se i u Srbiji pogoršava i onako loš položaj Romske nacionalne manjine.Više o tome možete pročitati ovde, ovde i ovde.

Prethodni članak

Nakon samita lidera EU o migracijama i Nemačka zaoštrava svoju politiku prema izbeglicama

Srđan Kovačević: Moramo početi od drugačijeg organizovanja odnosa između nas samih

Sledeći članak