Nepoznata lica napala aktiviste Zrenjaninske akcije

Juče su u Zrenjaninu nepoznata lica napala aktiviste Zrenjaninske akcije. Nekoliko mladića prišlo je grupi građana, oduzelo im i izlomilo transparente koje su držali i pokušalo da spreči prenos incidenta putem društvenih mreža, a došlo je i do koškanja.

Do incidenta je došlo tokom performansa koji je Zrenjaninska akcija organizovala da bi skrenula pažnju na to da Zrenjanin već 17 godina nema gradsku vodu za piće, javlja Autonomija. Performans se održavao uoči koncerta filharmonije na glavnom gradskom trgu, u okviru manifestacije Dani piva.

Nepoznati napadači su se udaljili, a aktiviste su zbog neprijavljivanja skupa legitimisali pripadnici komunalne i regularne policije, koji su od njih uzeli i izjave.

Aktivisti su ranije tokom dana na panoramski autobus koji cirkuliše gradom tokom Dana piva okačila transparent „Zrenjanin je žedan“, a kampanju sa istom porukom sprovode i na društvenim mrežama.

Zrenjaninska akcija je tokom proteklih nedelja organizovala nekoliko protesta zbog nerešenog pitanja vodosnabdevanja Zrenjanina.

Izvor: Zrenjaninska Akcija / Facebook

Podsetimo, u Zrenjaninu je daleke 2004. zabranjeno korišćenje česmovače za piće i pripremu hrane. Brojne javne nabavke i čak tri potpisana ugovora o izgradnji postrojenja za prečišćavanje vode nisu mnogo promenila. Tokom realizacije poslednjeg od ugovora došlo je do spornih izmena zakona koji regulišu oblast vodosnabdevanja u čitavoj Srbiji, kao i do privođenja investitora i odgovornih za ugovaranje posla pod sumnjom za malverzacije.

Grad Zrenjanin je krajem jula raskinuo ugovor o izgradnji fabrike vode zbog toga što investitor nije poštovao odredbe osnovnog ugovora ni naknadno sklopljenog sporazuma. U međuvremenu je glavni kreditor izgradnje postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu, Erste banka, pokrenula prodaju Fabrike vode radi naplate neizmirenog duga, objavio je Danas.

Aktivisti sada pitaju nadležne kada će Zrenjanin dobiti vodu, ali i ko će snositi troškove propalog posla. Na jednom od protesta je najavljeno i pokretanje individualnih tužbi za obeštećenje građana koji su sve vreme plaćali pijaću, a dobijali tehničku vodu.

„Naš cilj je jasan, voda za sve bez diskriminacije i izuzetka! Voda u našim kućama na našim česmama! I odgovornost svih umešanih u fijasko sa fabrikom vode!“, objavili su na fejsbuk profilu aktivisti Zrenjaninske akcije u komentaru na jučerašnji incident.

Naredni protest Zrenjaninske akcije zakazan je za subotu popodne.

I.K.

Prethodni članak

Pokrenuta inicijativa „I preduzetnice su mame“

I dalje bez dogovora poslodavaca i sindikata o visini minimalne zarade

Sledeći članak