Nezakonito otpušteni radnici PKC Wiring Systems zbog zalaganja za prava radnika

Dragan Vudrag, predsednik sindikata „Sloga“ u PKC-u i predsednik štrajkačkog odbora, Ivan Ivković, nezakonito su otpušteni iz kompanije PKC, nakon što je „Sloga“ podnela krivičnu prijavu protiv direktora kompanije, navodi se u saopštenju sindikata.

Kako se navodi u saopštenju Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, otkazi su Vudragu i Ivkoviću uručeni juče, a izrečeni pod neosnovanim i apsurdnim izgovorima, među kojima je tvrdnja da nisu članovi sindikata i da nisu na vreme podneli određena dokumenta, uprkos činjenici da su redovno plaćali članarinu i posedovali sve potrebne dokumente od Sindikata „Sloga“ i Ministarstva rada.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ podneli su krivičnu prijavu protiv Nenada Moskića, direktora Privrednog društva PKC Wiring Systems d.o.o. Smederevo, zbog kršenja prava na sindikalno organizovanje i štrajk, o čemu ste ranije mogli da čitate na Mašini.

„Ovakav postupak PKC-a je vrhunac bahatosti i nepoštovanja ustavnih i zakonskih prava radnika u Srbiji. Svedoci smo očiglednog kršenja radničkih prava i otpuštanja predstavnika sindikata u trenucima kad se najviše bore za poboljšanje zarada, uslova rada i bezbednosti zaposlenih, koja je trenutno na zabrinjavajuće niskom nivou”, kaže predsednik „Sloge“, Željko Veselinović.

Veselinović ističe da je smederevski PKC, poznat po niskim zaradama koje su najniže u autoindustriji u Srbiji, mobingu i maltretiranju radnika, kao i čestim otpuštanjima, sada je dodao još jednu crnu tačku na svoj već narušeni imidž.

„Situacija u kojoj se radnici nalaze je alarmantna – rade u lošim i nebezbednim uslovima, a dodatno su izloženi ponižavajućem tretmanu, posebno žene, kojima je čak sugerisano da koriste pelene kako bi manje odlazile u toalet“, navodi Veselinović.

Otpuštanje predstavnika sindikata nakon pokušaja da se situacija reši dijalogom i odloži najavljeni štrajk, samo je potvrdilo odluku „Sloge“ da nastave sa borbenijim pristupom.

„Nećemo stati. Borićemo se još jače protiv kompanija koje zanemaruju osnovna ljudska prava i dostojanstvo svojih zaposlenih,“ zaključuje Veselinović.

A.G.A.

Prethodni članak

Arbajt, ali kraće – testiranje četvorodnevne radne nedelje u Nemačkoj

Ko je ovde Gargamel – nove uniforme i stari problemi u beogradskim vrtićima

Sledeći članak